Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων θα τοποθετηθεί για ασπαρτάμη μετά από ανακοίνωση ΠΟΥ

Η ασπαρτάμη θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το ερευνητικό σώμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, επιφυλάσσεται να παρουσιάσει την τελική του θέση με την ανακοίνωση του ΠΟΥ για το θέμα. 

Μέχρι τότε, σημειώνει, δίνοντας οδηγίες στο κοινό, «η σοφή ρήση παν μέτρο

άριστον θα πρέπει να ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Υγείας για ασπαρτάμη: Η ΚΔ ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSA

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η απόφαση της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτές οι συμβουλές για τα άτομα προέρχονται από μια Κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, την JECFA, παράλληλα με τις αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών (WHO/FAO).

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, αναφέρεται, επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης φέτος. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 14 Ιουλίου.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η απόφαση της IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει ως στόχο να αξιολογήσει αν κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη, σημειώνεται, την ποσότητα από ένα προϊόν που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. «Η συμβουλή αυτή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους προσδιορισμούς των ρυθμιστικών αρχών», προστίθεται.

Όταν μια μελέτη αναφέρει "πιθανότητα για καρκίνο", επισημαίνει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, αναφέρεται συνήθως στην πιθανότητα ή την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης - η μελέτη μπορεί να εξετάσει διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικές εκθέσεις, επιλογές τρόπου ζωής ή άλλες μεταβλητές, και καθορίζει τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των παραγόντων και της εμφάνισης καρκίνου.

«Η «πιθανότητα για καρκίνο» θα μπορούσε να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως ο σχετικός κίνδυνος, ο λόγος πιθανοτήτων, ο λόγος κινδύνου ή ο απόλυτος κίνδυνος. Αυτά τα μέτρα βοηθούν στον ποσοτικό προσδιορισμό της αυξημένης ή μειωμένης πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με μια ομάδα αναφοράς ή έναν βασικό κίνδυνο», προστίθεται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ότι η παρουσία μιας «πιθανότητας για καρκίνο» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο - υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα, αλλά πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον πραγματικό κίνδυνο ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ιστορικού υγείας, του γενικού τρόπου ζωής και άλλων ειδικών περιστάσεων.

Επιπλέον, προστίθεται, τα αποτελέσματα μιας μεμονωμένης μελέτης θα πρέπει να εξετάζονται στο πλαίσιο άλλων ερευνητικών και ιατρικών συμβουλών, καθώς τα επιστημονικά ευρήματα συχνά απαιτούν αναπαραγωγή και επιβεβαίωση από πρόσθετες μελέτες.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, επιφυλάσσεται να  παρουσιάσει την τελική του θέση με την αναμενόμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ για το θέμα της Ασπαρτάμης. 

Μέχρι τότε, σημειώνει, «η σοφή ρήση παν μέτρο άριστον θα πρέπει να ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα