Ο πόλεμος της Κόκκινης Τουλίπας

Έχω ακούσει για πολλούς πολέμους. Για τον πόλεμο των άστρων… Για τον πόλεμο των Ρόδων… Για πολλούς άλλους… διαφορετικούς και λιγότερο ποιητικούς και λυρικούς πολέμους, αλλά έζησα, δόξα να έχει ο Αλλάχ, και τον πόλεμο της τουλίπας.

Τουλίπα Ολλανδική ή Οθωμανική; Σπόρος από τον κήπο του σουλτάνου Σουλεϊμάν έφερε την πρώτη Τουλίπα στην Ολλανδία. Μα αλί και τρισαλί, το σύμβολο της αγάπης (έριχναν τουλίπες από τα κάγκελα του χαρεμιού οι

φυλακισμένες οδαλίσκες στους αγαπημένους τους) δεν έφερε την αγάπη στις καρδιές των Ολλανδών. Δεν τους έκανε «ανθρώπους». Κάποιες άλλες τουλίπες ίσως;

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως είναι οι τουλίπες και Βυζαντινές. Σίγουρα όμως οι πρώτοι μύθοι για την τουλίπα είναι περσικοί, με τον Φαράχ να ποτίζει με το αίμα του το λουλούδι, σύμβολο της μεγάλης του αγάπης λένε για την Σχιρίν. Σίγουρα μια ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη λέξη toliban, η οποία στα οθωμανικά σημαίνει «τουρμπάνι».

Η ονομασία αυτή οφείλεται στο σχήμα του λουλουδιού, το οποίο παρομοιάστηκε με το τουρμπάνι που φορούσαν οι Οθωμανοί και γενικά οι ανατολίτες. Μήπως ο πόλεμος της τουλίπας παραπέμπει στον πόλεμο του τουρπανιού, στον πόλεμο των ταλιμπάν; Λέμε τώρα. Και εννοείται πως η ευχή μας είναι σε καμία περίπτωση να μην υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως και αν το προσεγγίσεις, από όπου και αν το πιάσεις, μιλάμε για πολλαπλούς συμβολισμούς. Όποιος και αν το πρωτοσκέφτηκε, είναι ευφυέστατο και μπράβο του που το είπε!

Την χρησιμοποίησε και ο σουλτάνος, στην τουλίπα αναφέρομαι, στις «Χίλιες και μια Νύχτες» για να δείξει την προτίμησή του στην επίλεκτη του χαρεμιού, μόνο που ο δικός μας ο σουλτάνος είναι εκτός ελέγχου και κανένα συναίσθημα αγάπης δεν φαίνεται να μοιράζεται με του ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους απαιτεί να ανακαλέσουν. Τους πετά τις τουλίπες λοιπόν ως γάντι αντιπαράθεσης και τους προκαλεί σε μονομαχία. Λεκτική για την ώρα. Κανένας θεός να μην το δείξει να μετουσιωθεί σε πράξη.

Μεταξύ μας τώρα, τα έχει τα δίκαιά του. Οι Ευρωπαίοι της δημοκρατίας και της αποδοχής, αντέδρασαν με υπερβάλλον ζήλο για το ζήτημα, ενώ αγνοούν πολύ σημαντικότερα. Δεν θέλω καν να θυμίσω τα των Φαρισαίων που διύλιζαν τον κώνωπα και κατάπιναν την κάμηλον. Γιατί την κάμηλον των γενοκτονιών, των εισβολών και κατοχών μια χαρά την κατάπιαν και την χώνεψαν.

Και ξεκινούν οι χίλιες και μια νύχτες αγωνίας για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης. Απαράδεκτες οι δηλώσεις και οι απειλές. Εννοείται! Ουδείς θα διαφωνήσει για του λόγου το αληθές. Στα υπόλοιπα όμως που δεν βολεύουν να πάρουμε θέση, γιατί δεν θα είναι επί λέξεων, αλλά επί πράξεων η θέση, φωνή ιχθύος, μιας και δεν βολεύει την διπλωματία και τις ίσες αποστάσεις. Κοινώς, κατά το κυπριακό, «παίζουμεν πελλόν» αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο τέλος της μέρας εμείς θα πληρώσουμε και τις χίλιες και μια νύχτες και τις κόκκινες τουλίπες. Πού να ακούσουν μάλιστα πως ενδημεί στην Κύπρο μας και η τουλίπα η Κυπριακή; Θα κανονίσουν να ζητήσουν πιστοποίηση (μετά το χαλλούμι).

Φυσικά κατάφεραν μια χαρά και εκείνη να την ενστερνιστούν μέσω του κατεχόμενου Κορμακίτη. Η φίλη με τα κόκκινα πέταλα και τη μαύρη καρδιά, της την μαύρισε η πίκρα της κατοχής, ζει τις χίλιες και μια νύχτες της ξανά και ξανά στο χαρέμι του σουλτάνου, αλλά λευτεριά δεν αντικρίζει. Μόνο διζωνική, δικοινοτική, με ισότητα και 4 ελευθερίες (τουρκικές), με εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχικά προς διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας του θύτη, δήθεν επανένωση ίσως και να βιώσει.

Δύσκολα τα πράγματα, και δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ που εισήλθαμε. Και αν υπάρξει κόκκινο θα είναι και όχι λευκό. Χίλιες και μια νύχτες χωρίς ξημέρωμα και ο πόλεμος των τουλίπως καλά κρατεί.

Αν δε ο σουλτάνος γίνει βασιλικότερος του βασιλέως στις 16 του Απρίλη ουε και αλίμονο σε όποιους θα τολμήσουν να ορθώσουν το ανάστημα. Χωρίς ενίσχυση εξουσιών, περνούσε και άφηνε καμένη γη, σκέψου να του δοθεί και νόμιμα ο δαυλός που δεν θα κάνει τη νύχτα μέρα αλλά θα νυχτώνει κάθε απόπειρα αυγής. Θα χορεύουμε, ενίοτε, τον χορό των εφτά πέπλων και το κεφάλι των ευρωπαίων ηγετών (των Ολλανδών σίγουρα) επί πίνακι θα προσγειώνεται χωρίς παραγγελιά.

* Εκπαιδευτικός, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Αναζητήσεις
ο πολεμος της τουλιπας
Τυχαία Θέματα