Ο πλανητάρχης Τραμπ και το προτεκτοράτο…

Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ έφερε τα πάνω-κάτω στο διεθνές σύστημα. O Αμερικανός νέος Πρόεδρος θα υιοθετήσει μια σκληρή ρεαλιστική πολιτική με άξονες την οικονομία και την ισχύ στη λογική των συμφερόντων των ΗΠΑ. Η λογική του στα θέματα της ασφάλειας έχει ως εξής:

Θωρακίζω εσωτερικά την αμερικανική κοινωνία από τους τρομοκράτες, αδιαφορώντας εάν θα περιοριστεί η είσοδος ξένων πολιτών από συγκεκριμένες

χώρες υψηλού κινδύνου. Και στα εξωτερικά σύνορα αρχίζει την πολιτική του με το τείχος του Μεξικού και φτάνει ώς την Ιαπωνία και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι όσοι θέλουν την προστασία των ΗΠΑ, θα πληρώνουν και αυτοί.

Η πολιτική Τραμπ αντανακλά την κλασική αρχή της ύπαρξης και της λειτουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο πρέπει να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες του εσωτερικά και εξωτερικά από πάσης φύσεως απειλές και επιθέσεις. Αληθές είναι ότι ο Τραμπ ισχυρίζεται πως θα ανταποκριθεί σε αυτήν του την υποχρέωση σκληρά. Ως υπερδύναμη. Και είναι πρόδηλο ότι θα αποφύγει στη διεθνή σκηνή την πολιτική των Δημοκρατικών, που άνοιγαν τρύπες δεξιά και αριστερά χωρίς μετά να μπορούν να τις κλείσουν, με αποκορύφωμα το Ισλαμικό Κράτος.

Το οποίο επιδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες των ΗΠΑ για να στραφεί σε βάρος των σιιτών του Ιράν και αλλού, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Τώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε να το ξεριζώσει από προσώπου γης! Ίδωμεν. Φτάνει να μην κόψει το κεφάλι του ΙΚ και να δημιουργείται ένα άλλο, μιας και η τρομοκρατία είναι πλέον όπως τη Λερναία ΄Υδρα.

Πάντως, το ΙΚ είναι στη γειτονιά μας. Και εκείνο που φαίνεται από τώρα, είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος που θα έχει το Ισραήλ συγκριτικά με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις Ομπάμα. Το λάθος των εκάστοτε κυβερνήσεων και του συστήματος είναι πολλαπλό.

1. Δεν διάβασαν ούτε διαβάζουν ορθά το περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Αν το διάβαζαν, και το Κυπριακό και η Κύπρος θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
2. Έβαλαν όλα τα λεφτά στο καλάθι των Δημοκρατικών, παρότι από αυτές τις στήλες προειδοποιούσαμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ευνοούσαν τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για ενεργειακούς σκοπούς, ενώ ταυτοχρόνως θεωρούσαν τον Ερντογάν ως επικίνδυνο για την περιοχή Ισλαμιστή ηγέτη. Αυτά πριν από δυο με τρία χρόνια. Η Κυβέρνηση και το κομματικό κατεστημένο της Κύπρου στην κοσμάρα τους. Όχι μόνο την τριμερή συμμαχία δεν επιδίωξαν πραγματικά, αλλά σχεδιάζουν πώς θα πάρουν το φυσικό μας αέριο στην Τουρκία μετά τη λύση!

Και εδώ είναι το φοβερό: Προσφέρουν στην Τουρκία το φυσικό αέριο για να υπογράψει την τουρκική λύση της ομοσπονδίας και αυτή τους γυρίζει την πλάτη, επειδή δεν την ενδιαφέρει. Δεν μας υπολογίζει. Όπως είπε και ο Τσαβούσογλου στη Γενεύη: Έχει πιο σοβαρά προβλήματα για να ασχοληθεί. Είναι, δε, πρόδηλο ότι με μια ομοσπονδιακή λύση και με την Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, η ασφάλειά μας θα περάσει στα χέρια της Τουρκίας.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι η Κύπρος είναι Αμερική για να μπορεί να εκτελεί το κράτος την αποστολή του με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια για να έχει τη μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία. Εκείνο που λέμε είναι άλλο: Με την αποστρατιωτικοποιημένη ομοσπονδία, η ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων θα περάσει στην Άγκυρα! Δεν θα είμαστε κράτος, αλλά προτεκτοράτο. Τουρκική επαρχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα