Ο πίνακας «Στον αέρα της Κερύνειας» κοσμεί τη Βουλή

Ο πίνακας που αφιλοκερδώς φιλοτέχνησε ο Κύπριος εικαστικός, Αντρέας Λαδόμματος, με τίτλο “Στον αέρα της Κερύνειας”, κοσμεί από σήμερα την αίθουσα “Κερύνεια” της Βουλής των Αντιπροσώπων, και όπως είπε ο Πρόεδρος του Σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, το έργο θα φιλοξενηθεί στο χώρο “με δέος, στοργή, ευλάβεια και προσοχή”.

Σε χαιρετισμό του στην ειδική τελετή παράδοσης του πίνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “το έργο, πέρα από την αισθητική του αξία και ομορφιά,

αλλά και την εικαστική αναβάθμιση που θα προσδώσει στο χώρο, θα λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση για όλους μας εδώ στη Βουλή, βουλευτές, υπαλλήλους, επισκέπτες, ότι χρέος και υποχρέωσή μας είναι ο αγώνας για απελευθέρωση και επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες”.

Είπε ότι “το έργο που παραλαμβάνουμε σήμερα απεικονίζει το λιμάνι και το κάστρο της Κερύνειας, δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών μας”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι “και για τον Αντρέα Λαδόμματο τα μέρη αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, καθώς και ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατάγεται από την επαρχία της Κερύνειας και συγκεκριμένα από την κατεχόμενη Λάπηθο και τον κατεχόμενο Σύσκληπο”.

Ανέφερε πως “η επιλογή της συγκεκριμένης αίθουσας, για να φιλοξενήσει το δημιούργημα του μεγάλου εικαστικού, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έγινε τυχαία και είναι γνωστό ότι οι αίθουσες των κοινοβουλευτικών επιτροπών έχουν πάρει το όνομά τους από τις έξι επαρχίες του κράτους μας και το όνομα της μικρότερής μας επαρχίας, της Κερύνειας, δόθηκε σε αυτήν εδώ, τη μεγαλύτερη αίθουσα των κοινοβουλευτικών επιτροπών”.

Επομένως, ο πίνακας “Στον Αέρα της Κερύνειας” του Αντρέα Λαδόμματου δεν θα μπορούσε παρά να κοσμεί τους τοίχους της αίθουσας “Κερύνεια” της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι “ο Αντρέας Λαδόμματος έχει τιμήσει και στο παρελθόν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δωρίζοντας ακόμη έναν πίνακα δημιούργημα του ιδίου με τίτλο `Ελευθερία στην Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία`, τον οποίο έχω το προνόμιο προσωπικά να απολαμβάνω καθημερινά, καθώς κοσμεί το γραφείο του Προέδρου της Βουλής”.

Ο κ. Ομήρου εκ μέρους όλων των βουλευτών εξέφρασε “τη βαθύτατή μας ευγνωμοσύνη” και θερμές ευχαριστίες στον Κύπριο εικαστικό “για την τιμή που μας έκανες δωρίζοντάς μας το ξεχωριστό σου δημιούργημα”.

“Σε διαβεβαιώνω ότι θα το φιλοξενήσουμε στο χώρο μας με δέος, στοργή, ευλάβεια και προσοχή”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Αντρέας Λαδόμματος είπε ότι ζωγραφίζοντας τον πίνακα, αυτό που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν η εικαστική απόδοση της μνήμης, της αίσθησης του χρόνου, της ατμόσφαιρας, των εικόνων που μας έμειναν από τα παλιά για αυτό και ο τίτλος `Στον αέρα της Κερύνειας`”.

Ευχήθηκε η παρουσία στη Βουλή του συγκεκριμένου πίνακα να υπομιμνήσκει το καθήκον μας και τις ιστορικές ευθύνες όλων μας προς την πατρίδα, δηλαδή οι όποιοι σχεδιασμοί, ενέργειες και αποφάσεις μας να έχουν ένα κύριο και ουσιώδη στόχο, τη φυσική επιβίωση και συνέχιση της ύπαρξης του ελληνισμού σε ολόκληρο το νησί σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας.

Ο κ. Λαδόμματος είπε πως η Κερύνεια έχει γίνει σύμβολο του αγώνα μας για αποτίναξη του ξένου ζυγού, για επιστροφή, επανένωση του νησιού, για δικαίωση, και συμπυκνώνει στην πονεμένη της αγκαλιά όλο τον πόνο των ξεριζωμένων ενώ συμβολίζει και κάθε σκλαβωμένη πόλη μας, κάθε χωριό, κάθε σπιθαμή εδάφους, κάθε πέτρα, κάθε ξερόχορτο, κάθε σκλαβωμένο λουλούδι.

Καταλήγοντας είπε ότι ο δροσερός αέρας της Κερύνειας μυρίζει χιλιόχρονη και αδιάλειπτη ελληνική ιστορία παρά τα δεινά, παρά τους αιώνες σκλαβιάς και υποδούλωσης και ακόμα και σήμερα κόντρα στην κατοχή ανακατεύεται με την αλμύρα της θάλασσας ο αέρας, θωπεύει τα νερά του λιμανιού, δροσίζει στενά δρομάκια, παίζει με τις φτερούγες των γλάρων, σκαρφαλώνει στις πλαγιές και στους γκρεμούς του Πενταδάκτυλου και σφυρίζει στα στοιχειωμένα κάστρα.

Εκ μέρους των βουλευτών της Επαρχίας Κερύνειας, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σοφοκλής Φυττής, είπε ότι επισκεπτόμενος συχνά το ατελιέ του Αντρέα Λαδόμματου στη Λευκωσία, ο εικαστικός, “μιλούσε με αγωνία για τον τόπο μας και πόσο θα ήθελε αυτός του ο πίνακας να συμβάλει στην τόνωση της μνήμης και του αγώνα για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Επαρχίας Κερύνειας”.

Ανέφερε ότι ο πίνακας θα αποτελεί “μια υπόμνηση σε όλους μας τους χρέους μας προς την πατρίδα” και ευχαρίστησε τον Αντρέα Λαδόμματο, ευχόμενος το παράδειγμα του εικαστικού να μιμηθούν κι άλλοι καλλιτέχνες και να φιλοτεχνήσουν πίνακες και για τις άλλες Κοινοβουλευτικές Αίθουσες που φέρουν ονόματα των άλλων πόλεων της Κύπρου και αυτών με τα ονόματα κατεχόμενων επαρχιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Φυττής είπε ότι ο Αντρέας Λαδόμματος με τον πίνακά του αυτόν γίνεται δωρητής δύο έργων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ υπάρχουν και άλλοι τέσσερις δικοί του πίνακες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ειδική τελετή παρέστησαν βουλευτές, οι Δήμαρχοι της κατεχόμενης Κερύνειας και Λαπήθου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καλλιτέχνες και άλλοι προσκεκλημένοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πίνακας του Αντρέα Λαδόμματου προτού αποκαλυφθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον καλλιτέχνη ήταν καλυμμένος με κεντήματα του “Βελονόκομπου”, παραδοσιακά της Λαπήθου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα