Ο «Μεγαλέξανδρος» έγινε 71 ετών

23 Νοεμβρίου 1946. Την ημέρα εκείνη στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα ΠΑΟΚ και ένας από τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Κούδας ή όπως τον αποκαλούν όλοι ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Μια ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που έχει σημαδέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 17 ετών, το 1963, φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα του Δικεφάλου του Βορρά γράφοντας

την δική του ιστορία. Ήταν ένας καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου. Άριστη τεχνική κατάρτιση, άψογη αντίληψη του αγώνα και σκόρερ. Ο Γιώργος Κούδας δεν άργησε να γίνει ο ηγέτης του ΠΑΟΚ και δικαιολογημένα. Αρχοντικό στυλ εντός και εκτός γηπέδου. Πρώτο όνομα στην Θεσσαλονίκη και χωρίς να αποτελεί υπερβολή όπου πήγαινε γινόταν ένας χαμός. Αριστοκράτης στην ζωή του χωρίς ποτέ να προκαλεί ή να δημιουργεί προβλήματα.
Ο Γιώργος Κούδας φόρεσε μόνο την φανέλα του ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 133 γκολ, ενώ στο κύπελλο σε 70 συμμετοχές σκόραρε 27 γκολ. Συνολικά μαζί με τους ευρωπαϊκούς αγώνες και τους φιλικούς έχει αγωνιστεί 780 φορές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, σκοράροντας 220 τέρματα. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1975-76 και 2 κύπελλα Ελλάδας, το 1972 και 1974. Ως αρχηγός της ομάδας, ευτύχησε ο ίδιος να σηκώσει πρώτος αυτά τα τρόπαια.

«Ήταν η ατραξιόν»
Ο Γιώργος Παντελάκης, ενδεχομένως ο μεγαλύτερος πρόεδρος που πέρασε από τον ΠΑΟΚ, σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει για τον Κούδα.
«Ο Γιώργος Κούδας ήταν η μασκότ του ΠΑΟΚ. Από μικρός ταυτίστηκε με τον Σύλλογο. Ήταν ένα αδύνατο παιδάκι, το οποίο έπαιζε φανταστική μπάλα από τότε που ήταν στα τσικό.
Να φανταστείτε, πριν από τα ματς των μεγάλων, είχαμε το δικαίωμα να παίζουν τα τσικό των σωματείων. Τη μέρα που έπαιζε ο Κούδας, ερχόταν τρεις-τέσσερις χιλιάδες κόσμος, για να δουν στην ουσία τον Κούδα!. Αυτός ήταν η ατραξιόν».


Ο Κούδας και ο Ολυμπιακός
Το καλοκαίρι του 1966 γράφθηκε μια πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Γιώργος Κούδας μαζί με τον πατέρα του αποφασίζουν να πάνε στον Πειραία και στον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε ποτέ την συγκατάθεση του για να πραγματοποιηθεί η μετεγραφή αυτή. Ο Κούδας μένει για δυο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης. Δεν μπορούσε να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό. Το κλίμα μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού τεταμένα. Η βεντέτα ήδη έχει ξεκινήσει.
Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης τόνιζε σε δηλώσεις του: «Τον πήραν τον Κούδα κάτω με αρχικό δέλεαρ να μπει στο Λιμενικό, γιατί ήταν παιδί και δεν είχε πάει στρατιώτης. Αλλιώς είναι στο Λιμενικό και αλλιώς να είσαι ένας απλός φαντάρος. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο πατέρας του ξεσηκώθηκε. Του κάνανε ένα μπαρ κάτω στον Πειραιά. Τότε όμως ήταν ματαιοπονία για τον Ολυμπιακό, δεν μπορούσε να τον πάρει κανένας τον Κούδα. Οι μεταγραφές δεν ήταν τόσο εύκολες όσο σήμερα. Αφήστε που δεν υπήρχαν ακόμη ούτε πενταετίες, ούτε οκταετίες κ.λπ. Τότε όποιος έκανε ένα δελτίο σε μας ή και σε άλλον σύλλογο δεσμευόταν για όλη του τη ζωή. Και δεν είχαμε ανησυχία. Ή έπρεπε να σταματήσει τη μπάλα ή θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ. Από την άλλη το να κόψει τη μπάλα ένα τέτοιο ταλέντο ήταν αδιανόητο, επομένως ήταν βέβαιο ότι θα γυρνούσε. Ήταν και πολύ μικρός άλλωστε. Όλα αυτά, λοιπόν, γίνονταν για δύο χρόνια, δύο σεζόν. Έτσι έχασε δύο σεζόν ο Γιώργος. Η ουσία είναι ότι εμείς ήμασταν σε θέση ισχύος. Λέγαμε ότι ο Κούδας θα γυρίσει».
Ο Κούδας επέστρεψε, κάνει την εμφάνισή του στην Τούμπα και την πρώτη του προπόνηση παρακολουθούν 12.000 κόσμος, που τον αποθεώνουν: «Γύρισα γιατί το ήθελα και γιατί έπρεπε. Δεν ζητώ τίποτε» ήταν η δήλωσή του και ο Κούδας ξαναπαίζει μπάλα, γράφοντας μια μοναδική ιστορία με τον ΠΑΟΚ.

Ο Κούδας και η Κύπρος
Ο Γιώργος Κούδας έχει έρθει πολλές φορές στην Κύπρο. Τιμήθηκε από ομάδες και την Ε.Α.Κ. Τον Φεβρουάριο του 2006 σε μια από τις επισκέψεις του στο νησί, είχα την μεγάλη τιμή να τον συναντήσω. Καθόμαστε σε ένα τραπεζάκια ενός ξενοδοχείου της Λευκωσίας και ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντι μου τον Κούδα, τον «Μεγαλέξανδρο». Έντονες στιγμές, δημιουργία εικόνων. Το μυαλό μου γυρνάει πίσω όταν στην κουζίνα του σπιτιού μου είχα την ανεπανάληπτη φωτογραφία από αγώνα ΠΑΟΚΠαναθηναϊκός στην Τούμπα όπου ο Κούδας προσπερνά τον Καψή ο οποίος προσπαθεί να τον σταματήσει τραβώντας το παντελονάκι του. Δεν θυμάμαι πως και πόσα λεπτά πέρασαν. Αυτό που θα μείνει στο μυαλό μου είναι η φωνή, το πρόσωπο και η προσωπικότητα του Γιώργου Κούδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα