Ο Λοΐζος Ιωσήφ γιόρτασε χθες τα 100ά γενέθλιά του (pic/vid)

Ο Λοΐζος Ιωσήφ είναι ένας άντρας που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο. Γεννημένος το μακρινό 1917 στο Παλιομέτοχο Λευκωσίας, χθες συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και γιόρτασε αισίως τα 100ά γενέθλιά του.

Μαζί με τα έξι παιδιά του, τα δώδεκα εγγόνια, τα δεκαπέντε δισέγγονά του, τους φίλους, τους γείτονες και τον 98χρονο αδερφό του, γιόρτασε χθες τα εκατοστά γενέθλιά του σε μια ταβέρνα στο Παλιομέτοχο. Ο κ. Ιωσήφ ήταν σε γιορτινή διάθεση και διηγήθηκε στο Sigmalive ιστορίες του παρελθόντος, μας

είπε για την οικογένειά του, αλλά επίσης μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά για να φτάσει κάποιος στα 100 χρόνια.

«Τα πρώτα χρόνια ζωής μου ήταν δύσκολα, μακάρι να μην τα δει ποτέ ο κόσμος, η καθημερινότητα στα χωράφια ήταν δύσκολη, δεν υπήρχαν ούτε αυτοκίνητα, μόνο 2-3 σε όλη την Κύπρο. Κυκλοφορούσαν με τις μούλες και με γαϊδουράκια. Εθωρούσαμεν κανένα ποδήλατο μέσα μέσα και λαλούσαμέν το ξυλογαϊδούρι. Από το 1940 και μετά άρχισε να κινείται λίγο η ζωή. Το 1940 εμφανίστηκαν τα πρώτα τρακτέρ και εγώ είχα αγοράσει ένα μαζί με τον αδερφό μου. Σπέρναμε τα χωράφια, εκείνα τα λίγα που είχαμε, και δουλεύαμε όλη μέρα από το πρωί μέχρι τη νύχτα και όλα με τα χέρια, χωριστά το σιτάρι και χωριστά το άχυρο. Μετά υπήρχαν περισσότερες ευκολίες, πηγαίναμε να θερίσουμε με τη μακαρισμένη τη γυναίκα μου και το μικρό το μωρό μας».

Ο κ. Ιωσήφ έζησε Παγκόσμιους Πολέμους, τον Απελευθερωτικό Αγώνα, πραξικόπημα και άλλα πολλά σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας, τον τίμησαν και πήρε και παράσημα, αλλά ένα πράγμα μάς είπε είναι το σημαντικό: Να έχεις πάντα σωστή ηθική.

Ερωτηθείς για το μυστικό της μακροζωίας του, δηλαδή να φτάσει κανείς μέχρι τα 100, ο κ. Ιωσήφ μάς είπε ότι το μυστικό είναι ότι «ήμουν πάντα τίμιος σε όλα και με όλους. Από τη δουλειά μου, στην οικογένειά μου, στο χωριό μου και στην κοινωνία, ήμουν πάντα σωστός και δεν έβλαψα κανέναν». Επίσης, αγαπούσε πολύ τη δουλειά. Ήταν πολύ εργατικός και, όπως ο ίδιος μας ανέφερε, σταμάτησε να δουλεύει στο χωράφι του μόλις πριν από 2-3 χρόνια, γιατί του πήραν το τρακτέρ τα παιδιά του.

Υγεία πάνω απ' όλα, έλεγε πάντα ο κ. Ιωσήφ, ο οποίος μας είπε τα δικά του μυστικά που τον κρατούν υγιή: «Δεν έπινα ποτέ καφέ, τσιγάρο, αλκοόλ. Το μόνο που έπινα πάντα τον χειμώνα, ήταν μισό ποτήρι κρασί, σπιτικό κρασί». Επιπλέον, ο κ. Ιωσήφ ακολουθεί όλες τις νηστείες και είναι και πολύ θρήσκος.

Παρών στη μεγάλη γιορτή ήταν και ο Κοινοτάρχης Παλαιομετόχου, Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι το πατρικό του σπίτι βρίσκεται λίγα σπίτια μετά από αυτό του κ. Ιωσήφ και έτσι μεγάλωσε μαζί με τα παιδιά του. Μαζεύονταν όλα τα παιδιά της γειτονιάς μαζί με τα παιδιά του και έπαιζαν και έβλεπαν ταινίες στο σπίτι του κ. Ιωσήφ. «Εκείνο που εύχομαι, είναι όσα χρόνια ζεις, να έχεις τα λογικά σου και να είσαι καλά, να είσαι γερός», είπε καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού.

Κύριε Ιωσήφ, η ομάδα του Sigmalive σάς εύχεται να τα χιλιάσετε και να έχετε μεγαλύτερες χαρές μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σας.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα