Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Ρωσία με ευχαριστίες στον Πούτιν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε τις «ειλικρινείς ευχαριστίες» του στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, καθώς κατευθυνόταν στη χώρα του μετά από σχεδόν μια εβδομάδα στη Ρωσία σε ένα ταξίδι με επίκεντρο την άμυνα.

Η περιοδεία του Κιμ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, έχει πυροδοτήσει τους φόβους της Δύσης ότι η απομονωμένη και πυρηνικά οπλισμένη Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να

παράσχει στη Μόσχα όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επιθεώρησε από ρωσικούς διαστημικούς πυραύλους μέχρι υποβρύχια. Η επίσκεψη περιλάμβανε επίσης μια συμβολική ανταλλαγή τουφεκιών με τον Πούτιν.

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα ανέφερε ότι ο Κιμ «εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του στον Πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία» για την «ιδιαίτερη φροντίδα και την εγκάρδια φιλοξενία τους» καθώς ολοκλήρωσε την επίσκεψη.

Ο Κιμ επιστρέφει στη χώρα του «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε το KCNA.

Ευχήθηκε επίσης «ευημερία στη Ρωσία και στον λαό της», πρόσθεσε το ρεπορτάζ του KCNA.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία, ιστορικοί σύμμαχοι, βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά παγκόσμιων κυρώσεων - η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ για τις δοκιμές πυρηνικών της όπλων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κιμ είπε ότι η χώρα του θα καταστήσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία «υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά της», καθώς πραγματοποίησε μια σπάνια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο πιο κρίσιμος σύμμαχος και ευεργέτης της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το απόθεμα βλημάτων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αναζητά βοήθεια με δορυφορική τεχνολογία και αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού της από τη σοβιετική εποχή, λένε ειδικοί.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν και ο Κιμ είχαν συνομιλίες στο νέο κοσμοδρόμιο Βοστόχνι της Ρωσίας, περίπου 8.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Μετά τη συνάντηση ο Πούτιν μίλησε για την προοπτική μεγαλύτερης συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα και τις «δυνατότητες» για στρατιωτικούς δεσμούς.

Όμως το Κρεμλίνο είπε ότι καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ούτε πρόκειται να υπογραφεί.

Μια παράσταση θαλάσσιου ίππου

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Κιμ παρακολούθησε έναν θαλάσσιο ίππο στο ενυδρείο Πριμόρσκι, το μεγαλύτερο της Ρωσίας, συνοδευόμενος από τους αξιωματούχους του, πολλοί από τους οποίους φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Οι εικόνες των κρατικών μέσων ενημέρωσης έδειχναν τον Κιμ να χαμογελά πλατιά καθώς χειροκροτούσε τον θαλάσσιο ίππο και τον χειριστή του.

Ο Κιμ επίσης «παρακολούθησε λευκά δελφίνια και άλλα θαλάσσια ζώα να κάνουν ακροβατικά κατορθώματα στο δελφινάριο και κοίταξε γύρω από διάφορα σημεία του ενυδρείου», ανέφερε το KCNA.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επαίνεσε επίσης την εγκατάσταση για «απόκτηση της φήμης της ως δημοφιλούς βάσης επιστημονικής έρευνας» υπό την ηγεσία του Πούτιν, πρόσθεσε.

Η τελευταία επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία «θα λάμψει για πολύ στην ιστορία», ανέφερε το KCNA, και θα εδραιώσει περαιτέρω τη «μαχητική ενότητα» των δύο χωρών ενώ «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις τους.

Κατά τη συνάντηση με τον Κιμ, ο Πούτιν αποδέχτηκε μια πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και προσφέρθηκε να στείλει έναν υπήκοό της στο διάστημα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά.

Ο Κιμ επιστρέφει στη Βόρεια Κορέα με αλεξίσφαιρο τρένο, με το KCNA να λέει ότι ο ηγέτης «ξεκινά τον δρόμο για τη χώρα του αφού φέρει μια νέα ριζική στροφή στην ιστορία της ανάπτυξης των σχέσεων ΛΔΚ-Ρωσίας».

Η ΛΔΚ είναι το αρκτικόλεξο για το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας.

Πριν αναχωρήσει από το Βλαδιβοστόκ, την πόλη-λιμάνι του Ειρηνικού ακριβώς πάνω από τα σύνορα, στον Κιμ δόθηκαν πέντε εκρηκτικά drones, ένα αναγνωριστικό drone και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο ως δώρα από τον κυβερνήτη της περιοχής Πριμόριε, που συνορεύει με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα