Ο Κάμερον συνεχίζει να καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει τη βοήθεια στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο διεθνών προτροπών προς το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον θέλησε σήμερα να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να κάνει διάλεξη ή να πει στους «Αμερικανούς φίλους» τι να κάνουν, μια μέρα μετά μια επιθετική δήλωση και υβριστική απάντηση μιας Ρεπουμπλικανής γερουσιαστή προς τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά

με την αποδέσμευση νέας βοήθειας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία σε συμμάχους των ΗΠΑ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει σήμερα ότι το αδιέξοδο αυτό έχει ήδη «επιπτώσεις» στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Γερουσία, αλλά αντιμετωπίζει ένα βαθιά αβέβαιο μέλλον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι που ευθυγραμμίζονται με τον προεδρικό υποψήφιο Τραμπ αντιτίθενται στη νομοθεσία. Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αρνήθηκε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου τορπιλίζοντας κατά τα φαινόμενα το νομοσχέδιο.

Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία σήμερα, ο Κάμερον τόνισε ότι η ψηφοφορία στο Κογκρέσο είναι «κρίσιμης σημασίας» για να βοηθήσει την Ουκρανία να πετύχει στον πόλεμο. «Θέλουμε πραγματικά να δούμε το Κογκρέσο να εγκρίνει αυτά τα χρήματα για να στηρίξει την Ουκρανία οικονομικά, αλλά κρίσιμα στρατιωτικά τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, προσθέτοντας: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει αυτό το έτος και στο μέλλον».

Και συμπλήρωσε: «Και το λέω αυτό ως κάποιος που δεν θέλει με κανέναν τρόπο να κάνει διάλεξη στους Αμερικανούς φίλους ή να πει στους Αμερικανούς φίλους τι να κάνουν. Το λέω ως κάποιος που τρέφει βαθιά και διαρκή αγάπη για τις ΗΠΑ –τη δημοκρατία τους, την πίστη τους στην ελευθερία– αλλά ως κάποιος που πιστεύει πραγματικά στη σημασία της συμμαχίας μας». Παράλληλα στον αμερικανικό ιστότοπο The Hill, ο Κάμερον κάλεσε την Ουάσινγκτον να υπερψηφίσει το πακέτο για χάρη της παγκόσμιας ασφάλειας καθώς ξεκινά μια σειρά διπλωματικών επισκέψεων σε όλη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει την υπόθεση για διαρκή υποστήριξη προς το Κίεβο.

Σε συνέντευξή της χθες στο Sky News, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, γερουσιαστής της ακροδεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων και σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στις παρεμβάσεις του Κάμερον είπε «Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να ασχολείται με τη χώρα του και, ειλικρινά, τον έχω γραμμένο ...».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Βουλγαρία και σήμερα την Πολωνία πριν ταξιδέψει για τη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, όπου θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του να ενισχύσουν την αμυντική παραγωγή για την Ουκρανία.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε επίσης χθες, ο Κάμερον είπε ότι αφήνει στις άκρη «όλες τις διπλωματικές αβρότητες» στην έκκλησή του προς τους Αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

«Δεν θέλω να δείξουμε την αδυναμία που επιδείχθηκε απέναντι στον Χίτλερ τη δεκαετία του 1930. Επέστρεψε για περισσότερα, κοστίζοντάς μας πολύ περισσότερες ζωές για να σταματήσουμε την επιθετικότητά του. Δεν θέλω να δείξουμε την αδυναμία που επιδείχθηκε έναντι του Πούτιν το 2008, όταν εισέβαλε στη Γεωργία, ή την αβεβαιότητα της απάντησης το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία και μεγάλο μέρος του Ντονμπάς – πριν επιστρέψει για να μας κοστίσει πολύ περισσότερο η επιθετικότητά του το 2022. Θέλω να δείξουμε τη δύναμη που επιδεικνύεται από το 2022, καθώς η Δύση βοήθησε τους Ουκρανούς να απελευθερώσουν το ήμισυ των εδαφών που κατέλαβε ο Πούτιν, όλα αυτά χωρίς απώλεια στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ».

Σε μια ανάρτηση στο X η Γκριν είπε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν θα «την εκφοβίσουν για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», απορρίπτοντας τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1930 που έκανε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον είχε κάνει παρόμοια παρέμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ότι η παρεμπόδιση της χρηματοδότησης για την Ουκρανία θα ήταν «δώρο Χριστουγέννων» για τον Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Keywords
Τυχαία Θέματα