Ο Γολγοθάς ενός ασθενούς…

Μία συγκλονιστική ιστορία ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας έφερε χθες στο φως η «Ανοικτή Γραμμή»
Μετά την επέμβαση για διόρθωση σπασίματος στον τέταρτο αυχενικό σπόνδυλο, οι βίδες που τοποθετήθηκαν έφυγαν και κατέληξαν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα σήμερα να τρέφεται με τη μέθοδο της γαστροστομίας

Μία συγκλονιστική ιστορία ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή του Σίγμα «Ανοικτή Γραμμή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 13 Μαρτίου ο 62χρονος

Παναγιώτης Ηρακλέους μεταφέρθηκε από τη σύζυγό του στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μετά από σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα από επίθεση ληστείας στο καφενείο όπου εργαζόταν στο Παλαιομέτοχο.

Με καθυστέρηση έξι ημερών, λόγω έλλειψης αναλώσιμων, και ενώ διαγνώστηκε με κάταγμα του τέταρτου αυχενικού σπονδύλου, υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση για τοποθέτηση βιδών. Τα συνεπακόλουθα, ωστόσο, ήταν τραγικά. Τραχειοτομή και γαστροστομία κρίθηκαν επιβεβλημένες, καθώς ο ασθενής δεν μπορούσε να καταπιεί ούτε καν νερό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια κατάποσης συνεπαγόταν εισρόφηση της τροφής στους πνεύμονες, όπως διέγνωσαν μέρες αργότερα ιατροί ιδιωτικής κλινικής στην οποία αποτάθηκε η οικογένεια με δικά της έξοδα, καθότι στο νοσοκομείο δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν επακριβώς τι συνέβαινε.

Το χρονικό
Τα όσα ανέφερε στην κάμερα του «Σίγμα» ο υιός του 62χρονου, Ανδρέας Ηρακλέους, συγκλονίζουν: «Όταν τον πήραμε στο νοσοκομείο και του έραψαν το κεφάλι υποβλήθηκε σε αξονικό τομογράφο. Στον αξονικό φαινόταν ότι είχε σπασμένο τον τέταρτο αυχενικό. Μας είπαν ότι είναι τετραπληγικός και τους απάντησα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο και περπατούσε. Μας ανέφεραν στη συνέχεια πως πρέπει να υποβληθεί σε μια πολύ σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Μας είπαν, μάλιστα, πως δεν ήταν σίγουροι εάν θα ζήσει, ενώ εάν θα ζούσε θα ήταν τετραπληγικός. Έτσι με ευθύνη δική μας συναινέσαμε στο να χειρουργηθεί», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλέους, η επέμβαση διήρκησε 16 ώρες και «μας ανέφεραν ότι πέτυχε και ότι όλα πήγαν καλά».

Από τη βελτίωση στον Γολγοθά
Βάσει των όσων ανέφερε ο υιός του 62χρονου, η κατάσταση του ασθενούς στη συνέχεια παρουσίασε βελτίωση, σηκώθηκε από το κρεβάτι, κίνησε τα χέρια του και ξεκίνησε φυσιοθεραπεία. «Κατά τη φυσιοθεραπεία έφυγαν οι δύο βίδες και πήγαν και του τρύπησαν τον οισοφάγο. Αυτό διαπιστώθηκε στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο όπου πήγαμε με ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο Γενικό Νοσοκομείο και όταν τους δείξαμε τις ακτινογραφίες μάς είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι για το ότι έφυγαν οι βίδες.

Μετά τη διάγνωση μάς ανέφεραν πως πρέπει να γίνει δεύτερη κατεπείγουσα εγχείρηση. Εμείς όμως με επιστολές μας προς το Υπουργείο Υγείας αναφέραμε τα γεγονότα και εκφράζαμε την αντίθεσή μας με τη διενέργεια της εγχείρησης στο νοσοκομείο, αξιώνοντας όπως μας παραπέμψουν σε άλλο νοσηλευτήριο. Η απάντηση ήταν αρνητική, επειδή ισχυρίστηκαν ότι η εγχείρηση μπορούσε να γίνει στο νοσοκομείο. Εμείς, πλέον, χωρίς άλλη επιλογή, λόγω και οικονομικών δυσκολιών, δεχτήκαμε να γίνει η επέμβαση», πρόσθεσε.

Η δεύτερη εγχείρηση
Έτσι, στις 15 Σεπτεμβρίου ο ασθενής υποβάλλεται σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το πρόβλημα, ωστόσο, διορθώνεται κατά το ήμισυ, όπως διαπίστωσαν και πάλι ιατροί ιδιωτικής κλινικής. «Πριν να γίνει η εγχείρηση μάς είπαν οι γιατροί ότι θα του αφαιρέσουν τις βίδες και θα του διορθώσουν τα τραύματα στον λάρυγγα. Κατά την επέμβαση, όμως, αφαιρέθηκαν μόνο οι βίδες και δεν αποκαταστάθηκε ο λάρυγγας. Αυτό διαπιστώθηκε 20-25 μέρες μετά, όταν μεταφέραμε τον πατέρα μου στην ιδιωτική κλινική όπου είχαν γίνει οι προηγούμενες διαπιστώσεις, και διαφάνηκε ότι είχε πρόβλημα να φάει επειδή δεν διορθώθηκε ο λάρυγγας.

Το διαπίστωσε ο γιατρός όταν, κατά την εξέταση, διεφάνη ότι το φαγητό δεν πήγαινε στο στομάχι αλλά στους πνεύμονες. Μετά από αυτό πήραμε το dvd και την ακτινογραφία στους γιατρούς του στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου εκεί οι γιατροί παραδέχθηκαν ότι δεν πρόσεξαν πως δεν έγινε η διόρθωση του προβλήματος στον λάρυγγα», συμπλήρωσε.

Δεν θέλουν να κάνουν άλλη επέμβαση στο νοσοκομείο
Μετά και την πιο πάνω διάγνωση, αναφέρθηκε στην οικογένεια πως επιβάλλεται και τρίτη επέμβαση για διόρθωση των προηγούμενων δύο. Η οικογένεια ωστόσο αρνείται να διενεργηθεί η επέμβαση στο νοσοκομείο, αφού τα προβλήματα υγείας του πατέρα εδώ και οκτώ μήνες αντί να μειώνονται αυξάνονται από ιατρικά λάθη και κακούς χειρισμούς. «Εμείς δεν θέλουμε να ξαναγίνει στο Γενικό Νοσοκομείο και ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να μας παραπέμψει σε άλλο νοσηλευτήριο, ιδιωτικό, με έξοδα δικά του, για να υποβληθεί σε επέμβαση», τόνισε ο κ. Ηρακλέους, υιός του ασθενούς, προσθέτοντας πως ο πατέρας του έχει πέσει σε κατάθλιψη και λέει πως θα πεθάνει.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την κόρη του ασθενούς Μαρία Ηρακλέους, η οποία παρενέβη στην εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή», οι βίδες τοποθετήθηκαν σε ραγισμένο δίσκο. Αυτό, όπως είπε, αναφέρθηκε στην οικογένεια από δεύτερο ιατρό, όπου πήγαν για δεύτερη γνώμη. Σημειώνεται πως ο ασθενής εδώ και 8 μήνες νοσηλεύεται στην εντατική του Νοσοκομείου Λευκωσίας και τρέφεται με τη μέθοδο της γαστροστομίας.

«Δύσκολη υπόθεση»
ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Βάσος Οικονόμου, τόνισε πως η ιατρική αμέλεια είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, στην προσπάθεια τεκμηρίωσης. «Για να καταδικαστεί κάποιος άνθρωπος αυτό θα το αποφασίσει το Δικαστήριο, όταν κι εφόσον παραπεμφθεί και στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του», τόνισε σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο γιατρός δεν έχει πρόθεση να κάνει λάθος» κι ότι τα ιατρικά λάθη οφείλονται κατά 10% στους γιατρούς και το υπόλοιπο 90% στο σύστημα λόγω ελλείψεων και φόρτου εργασίας. Από την πλευρά του ο δικηγόρος Νίκος Ροτσίδης ανέφερε πως «πολύ ορθά τόνισε τα προαναφερθέντα ο κ. Οικονόμου», προσθέτοντας πως «δεν είναι πολλοί που γιατροί παραδέχονται τα λάθη τους».

Σε σχέση με τη δικαστική διαδικασία για ιατρική αμέλεια, ο κ. Ροτσίδης είπε πως δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες διαδικασίες για οποιοδήποτε αδίκημα, υπογραμμίζοντας πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος, όπως και η νομολογία. Όσον αφορά δε το τι πράττει ένας δικηγόρος στον οποίο αποτείνονται οι πολίτες για να κινηθούν νομικά κατά ιατρών, είπε πως ο δικηγόρος θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στον πελάτη του. Για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, χρειάζεται τη βοήθεια εμπειρογνώμονα και εδώ έγκειται η δυσκολία, επειδή ένας γιατρός δύσκολα καταθέτει εναντίον συναδέλφου του. Ανέφερε, τέλος, πως ο κόσμος δεν θέλει να πηγαίνει για επέμβαση στο νοσοκομείο αλλά το πράττει, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα