Ο Έλληνας Πρέσβης για συνεργασίες Ελλαδιτών-Κυπρίων

Αχρείαστους συνειρμούς δημιούργησε αναφορά στην ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος, ως προς το οικονομικό σύστημα της Κύπρου και τις επιχειρηματικές σχέσεις.

Στο έγγραφο, στο οποίο αποτιμώνται οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, αναφέρεται ότι η επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριοποίηση ακόμα και Ελλαδιτών στην Κύπρο,

προϋποθέτει την ύπαρξη Κύπριου συνεταίρου, δηλαδή "κουμπάρου", για να έχει ελπίδες αποδοχής στην κυπριακή αγορά.

Η αναφορά προξένησε εντύπωση, ωστόσο, το ζήτημα ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στο ΣΙΓΜΑ ο πρέσβης της Ελλάδος, ο οποίος χαρακτηρίζει μάλιστα απολύτως φυσιολογική και πολύ καλή τη συνεργασία μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων, υποδεικνύοντας μάλιστα πως η καλύτερη μέθοδος είναι οι μικτές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Φωτόπουλος, αποδέχεται ότι στο έγγραφο «δεν έχει αποτυπωθεί, όπως έπρεπε να αποτυπωθεί στο έγγραφο το ζήτημα της επιχειρηματικής συνεργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνειρμοί. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων. Αυτό, δεν συνιστά "κουμπαριά", αλλά προώθηση οικονομικών σχέσεων».

Όσον αφορά στο lobbing, τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στην Κύπρο και δεν συνιστά παρανομία. Μάλιστα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νομοθετικού πακέτου κατά της διαφθοράς, ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη σύσταση μητρώου στο οποίο να εγγράφονται οι λομπίστες (ανθρώποι του παζαριού με διασυνδέσεις) και να δηλώνουν ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα