Ο δημοσιογράφος του ABC στο ΣΙΓΜΑ για Αμερικανική Βάση

Σάλο εξακολουθούν να προκαλούν οι αποκαλύψεις για τη λειτουργία Αμερικανικής μυστικής βάσης στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2017. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC οι ΗΠΑ δαπάνησαν συνολικά 70 εκ. δολάρια για την τετραετία λειτουργίας της βάσης.

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με τον Αμερικανό συντάκτη του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ

του ABC, Lee Ferran.

"Η αμερικανική κυβέρνηση δεν απάντησε ακόμη στο αίτημά μου για σχόλιο επί των πληροφοριών για τη λειτουργία αμερικανικής βάσης στην Κύπρο", ανέφερε ο Ferran.

Αρμόδιες πηγές εξήγησαν στο "Σίγμα" τι προβλέπουν οι κανονισμοί στις περιπτώσεις που τρίτες χώρες χρησιμοποιούν τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο για στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

"Τα πτητικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου που επιχειρούν για στρατιωτικούς λόγους, από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν οποιοδήποτε αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, για την πραγματοποίηση πτήσεων από αεροσκάφη άλλων χωρών που φιλοξενούνται στις Βρετανικές Βάσεις, προβλέπεται η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πραγματοποίηση πτήσεων εντός του εναέριου χώρου της Λευκωσίας".

Ερωτηθείς από το ΣΙΓΜΑ αν η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη αμερικανικής βάσης στην Κύπρο και κατά πόσο οι Αμερικανοί υπέβαλλαν το προβλεπόμενα αιτήματα για τη διενέργεια πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως θα ενημερώσει πρώτα για το ζήτημα τη βουλή των αντιπροσώπων, η οποία και τον έχει καλέσει να παρουσιαστεί ενώπιόν της το συντομότερο δυνατό. Αργότερα εξέδωσε ιδίου περιεχομένου ανακοίνωση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο SigmaLive εξάλλου μίλησε για το θέμα ο τέως ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης αλλά και ο τέως ΓΔ του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων.

Αρμόδιες πηγές εξάλλου της Πολιτικής αεροπορίας εξήγησαν στο SigmaLive πως λειτουργούσε "μυστικά" η βάση για 4 χρόνια.

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί του θέματος, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. ''Ουδέν σχόλιο'' ήταν και η απάντηση που έδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος παρέπεμψε το ζήτημα στις αμερικανικές Αρχές.

Η τοποθέτησή του δεν ικανοποίησε κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέδωσαν και σήμερα ανακοινώσεις με επικριτικό περιεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ABC, ΣΙΓΜΑ, Αμερικανική Βάση,ABC, sigma, amerikaniki vasi