Ο "Προορισμός Γη" του Ν. Χατζηκωστή ταξίδεψε στο Ην.Βασίλειο

Ο "Προορισμός Γη", το πρώτο βιβλίο του Νίκου Χατζηκωστή, παρουσιάστηκε στην Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο απίστευτος πλούτος εμπειριών και γνώσεων που αποκομίζει ο κάθε σύγχρονος Οδυσσέας επιχειρώντας να κάνει το γύρο του κόσμου προς αναζήτηση μιας νέας φιλοσοφικής προσέγγισης του ταξιδιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Χατζηκωστή, Προορισμός Γη: Μια νέα φιλοσοφία του ταξιδεύειν από έναν περιηγητή του κόσμου, που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία

στο Η.Β.

Η εκδήλωση η οποία έφερε κοντά ένα πολυπληθές κοινό φιλαναγνωστών και επίδοξων ταξιδιωτών της Αγγλικής πρωτεύουσας, τελούσε υπό την αιγίδα του Κύπριου Ύπατου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες ο κάθε ένας μας ατομικά αλλά και όλοι μαζί συλλογικά ως έθνος καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Ωσάν να βρισκόμαστε διαρκώς σε ένα ταξίδι απαράμιλλής εξωστρεφούς αλλά και εσωστρεφούς αναζήτησης, ψάχνουμε ως σύγχρονοι Οδυσσείς την ταυτότητα, τον εαυτό και την ψυχή μας, δήλωσε ο Κύπριος διπλωμάτης. Προς τούτο παρέθεσε χωρία από το γνωστό ποίημα του Κ.Π. Καβάφη “Ιθάκη”.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου υπό μορφή διαλόγου ανάμεσα στον συγγραφέα και τον Μορφωτικό Σύμβουλο της Υ.Α. Δρα Αχιλλέα Χατζηκυριάκου, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Χατζηκωστής ανέπτυξε διάφορα θέματα συναφή με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, αλλά και τις εντυπωσιακές εμπειρίες που συνέλεξε σε ένα ταξίδι επικών διαστάσεων.

Έχοντας συνολική διάρκεια περίπου 6.5 χρόνια και γεωγραφικό εύρος 70 χωρών σε 6 διαφορετικές ηπείρους, το ταξίδι του συγγραφέα αποτέλεσε το επίκεντρο ανάπτυξης μιας καινοτόμου ταξιδιωτικής φιλοσοφίας αλλά και τεχνικής ταξιδιωτικής οργάνωσης, διαβίωσης και προγραμματισμού, τις οποίες ο κ. Χατζηκωστής μοιράστηκε με το κοινό.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον φιλοσοφικό χαρακτήρα του βιβλίου, με τον συγγραφέα να παραθέτει τις δικές του απόψεις σε σχέση με την προσωπική και συλλογική ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν σε μια συγκεκριμένη κοινωνία, χώρα ή ήπειρο. Ο κ. Χατζηκωστής, τόνισε ότι μπορεί κάποιος να αισθάνεται και να ζει ως παγκόσμιος πολίτης, χωρίς όμως να απεμπολεί την εθνική του συνείδηση ή να απαρνείται το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο μεγάλωσε.

“Ο εθνικισμός δεν αναιρεί την πρωταρχική ιδιότητά μας ως πολίτες του κόσμου… πολύ πιθανόν οι δύο ιδιότητες να μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά παρά συγκρουσιακά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της διαλογικής παρουσίασης του βιβλίου, ο κ. Χατζηκωστής απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από το κοινό, που συναποτελείτο από συγγραφείς, εκδότες λογοτεχνίας, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και από άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ταξιδιωτικές εμπειρίες, αλλά και το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Λονδίνου.

Ο Νίκος Χατζηκωστής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και είναι απόφοιτος της σχολής φυσικών επιστημών του Βασιλικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Για πέραν των 10 ετών υπήρξε επικεφαλής του συγκροτήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης “Δίας”, μέχρι που το 2003 αποφάσισε να κάνει μια παύση από τον κόσμο των επιχειρήσεων για να ταξιδέψει με σκοπό να ανακαλύψει τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του. Σήμερα ζει με τη σύντροφο και συνοδοιπόρο του Jane Kayantas στην Ελλάδα.

Φωτογράφος: Τάσος Αναστάση

Keywords
Τυχαία Θέματα