Ν.Τούσκ:«Υπήρχαν πειρασμοί να πιεστεί η Κύπρος»

«Υπήρχαν πειρασμοί να πιεστεί η Κύπρος να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων», δήλωσε ο Ντόναλτ Τούσκ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη σημερινή συζήτηση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την επίλυση του προσφυγικού.

Ο Τούσκ συνέχισε λέγοντας ότι «τελικά λήφθηκαν υπόψη οι Κυπριακές ανησυχίες». Όπως τόνισε ο κ. Τούσκ, από την αρχή ήταν αμετακίνητος στη θέση ότι δεν θα έπρεπε να θυσιάσουμε τα ζωτικά συμφέροντα

ενός κράτους μέλους, σε αυτή την περίπτωση της Κύπρου, στο βωμό της στρατηγικής της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ με τη σειρά του, χαρακτήρισε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ως «ηράκλειο άθλο», με την ευθύνη να πέφτει κυρίως στους ώμους των ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας την παροχή 3 δις. ευρώ στις τουρκικές αρχές και άλλα 3 δις. μέχρι το τέλος του 2018, ενώ απαντώντας στη σχετική κριτική, είπε ότι τα ποσά δεν διατίθενται για την Τουρκία αλλά για τους πρόσφυγες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Συμπλήρωσε ότι κονδύλι 55 εκ. θα διατεθεί για τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και άλλα 35 εκ. για διατροφική βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα