Ντόμινο εξελίξεων φέρνει η κατάθεση Λώλου για ΧΥΤΥ & ΧΥΤΑ

Σε δύο νέες συλλήψεις προέβη η Αστυνομία σε σχέση με τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.Πρόκειται για τους Ανδρέα Κοκκινίδη και Βενιζέλο Ζαννέτο, τους οποίους ενέπλεξε στην υπόθεση ο Ελλαδίτης Διευθυντής της εταιρείας Εnviroplant, Θεοφάνης Λώλος.

Υπενθυμίζεται

ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ και εκτίει ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων, από τον Ιανουάριο του 2015, μαζί με άλλα πρόσωπα, σε σχέση με το πολύκροτο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, καθώς κρίθηκε ένοχος για εκβιασμό.

Σε πολύωρη κατάθεσή του, ο τελών υπό κράτηση Διευθυντής της Εnviroplant, Θεοφάνης Λώλος, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος, το 2003, έδωσε το χρηματικό ποσό των 25 χιλιάδων λιρών στον τότε Οικονομικό Διευθυντή του ΑΚΕΛ, Βενιζέλο Ζαννέτο, προκειμένου να βοηθήσει την Εnviroplant να αναλάβει το έργο της ετοιμασίας των μελετών και της
επίβλεψης των ΧΥΤΑ Πάφου και ΟΕΔΑ Κόσιης.

Ελεύθερος ο Κοκκινίδης πίσω στις Κεντρικές ο Ζανέτος

Σύμφωνα με την κατάθεσή του ο Ανδρέας Κοκκινίδης ήταν το πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με τον Βενιζέλο Ζαννέτο. Υπό διερεύνηση είναι αν το ποσό κατέληξε στο Βενιζέλο Ζαννέτο ή στο ταμείο του ΑΚΕΛ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε υπό τη μορφή εισφοράς στο κόμμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η κατάθεση του Θεοφάνη Λώλου θα συνεχισθεί, καθώς φαίνεται να εμπλέκει και άλλα άτομα στο σκάνδαλο.

Ο Ανδρέας Κοκκινίδης, 80 ετών, προέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατάθεση, στην οποία φέρεται να παραδέχθηκε όσα του καταλόγισε ο Θεοφάνης Λώλος.Μετά την κατάθεση αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Βενιζέλος Ζαννέτος προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται. Αφού ολοκληρώθηκε η κατάθεσή του μεταφέρθηκε πίσω στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο Διευθυντής της Εnviroplant θεωρείται στενός συνεργάτης του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της εταιρείας Helector, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου ως ανάδοχος του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, Λεωνίδα Μπόμπολα, η έκδοση του οποίου στην Κύπρο εκκρεμεί ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Συλλήψεις ρεκόρ για την πολύκροτη υπόθεση

Σημειώνεται ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα από τις μίζες, εκδίδονταν από την Helector εικονικά-πλαστά τιμολόγια για δήθεν εργασίες, που είχαν γίνει.Από τις παρανομίες αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη ζημιές, ύψους €7.645.200.

Για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης συνελήφθησαν μέχρι σήμερα 17 άτομα.12 εξ αυτών παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στις 26 Απριλίου, με κατηγορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, διαφθορά και δωροδοκία.

Μεταξύ αυτών είναι και ο τέως Δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το λόγο έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον του Βενιζέλου Ζαννέττου.

Αν ο λόγος είναι, αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει από τις διωκτικές αρχές στα ΜΜΕ, ότι δηλαδή το ΑΚΕΛ πήρε 25 χιλιάδες ευρώ για να εξυπηρετηθεί η εταιρεία, την οποία ευνοούσε ο Θεοφάνης Λώλος, σημειώνει, ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πήρε την προσφορά του ΧΥΤΥ Λεμεσού.

Οι δημόσιοι λειτουργοί, που συνεργάζονταν με τον Θεοφάνη Λώλο και οι οποίοι είναι σήμερα υπόδικοι για την υπόθεση, απομακρύνθηκαν, τονίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, από τον τότε ΥΠΕΣ, Νεοκλή Συλικιώτη. Διερωτόμαστε, λοιπόν, πού είναι το αδίκημα;

Αν το ένταλμα εκδόθηκε για ισχυριζόμενη εισφορά στο ΑΚΕΛ, προσθέτει, τότε διερωτόμαστε αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον στελεχών άλλων κομμάτων για εισφορές, που κατά καιρούς γίνονταν προς όλα τα κόμματα από επιχειρηματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα