Ντοκιμαντέρ TRT World/ Anadolu για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Το TRT World παρουσιάζει ένα ειδικό ντοκιμαντέρ ‘The Forefront Cyprus’ για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τη δήλωση του TRT World, σήμερα στις 17.30 θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ 6 μερών, το οποίο «αφηγείται την ιστορία της ύπαρξης και της ανεξαρτησίας του «τουρκοκυπριακού» λαού».

Αποκλειστικές συνεντεύξεις και λεπτομερείς απολογισμοί

για την Κατεχόμενα

Περίπου 50 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, πρώην αρχηγοί κρατών, υπουργοί, διπλωμάτες, αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιστορικοί, μουτζαχεντίν, βετεράνοι και αυτόπτες μάρτυρες, έδωσαν συνεντεύξεις για το ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των συνεντευξιαζόμενων, είναι ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, οι πρώην ηγέτες του ψευδοκράτους Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, όπως και οι Σερντάρ Ντενκτάς και Καίτη Κληρίδη.

Τα γυρίσματα και οι συνεντεύξες του ντοκιμαντέρ έγιναν στα κατεχόμενα και την Τουρκία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Όπως ισχυρίζεται το TRT World:

«Στο Ερένκιοι, όπου ξεκίνησε η τουρκοκυπριακή αντίσταση, συμπεριλήφθηκαν λεπτομερείς αναφορές που δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής και έγιναν ειδικές συνεντεύξεις στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη.

Ο αγωνιστής Αχμέτ Γιλντιρίμ, ο οποίος συμμετείχε στην αντίσταση στο Ερένκιοι το 1964, και ο τελευταίος ζωντανός αγωνιστής Φαντίλ Ελμασόγλου συμμετείχαν στα γυρίσματα του δεύτερου μέρους του ντοκιμαντέρ.

Εξιστορείται επίσης η θλιβερή ιστορία του πιλότου ταγματάρχη Τζενγκίζ Τοπέλ, που μαρτύρησε από τους Ελληνοκύπριους με βασανιστήρια».

Το ντοκιμαντέρ, που προετοιμάστηκε από τον συντονιστή του παγκόσμιου καναλιού TRT Bora Bayraktar, τους Zümrüt Sönmez, Naim Öngören, Güray Ervin, Hilmi Yaşa, Kenan Şakar και Fatih Kibar, θα μεταδοθεί σε επεισόδια με τίτλους «Seeds of Hate», «Resistance», «Operation Atilla» , «Diplomatic War», «Annan Plan» και «One Island Two States».

Αντίστοιχα το Αναντολού αναφέρει ότι μάρτυρες που έπαιξαν ρόλο στην ίδρυση και την ανάπτυξη της δομής του ψευδοκράτους πριν από 40 χρόνια περιέγραψαν εκείνη την περίοδο

«Ο Χακί Ατούν, πρώην πρωθυπουργός που ήταν μέλος της Ιδρυτικής Συνέλευσης και υπηρέτησε ως υπουργός Εποικισμού και Αποκατάστασης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο την ημέρα της ανακήρυξης της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 1983, είπε στον ανταποκριτή του ΑΑ ότι η διαδικασία της ίδρυσης της Κατεχόμενα ουσιαστικά ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 1963, γνωστά ως ‘Ματωμένα Χριστούγεννα’, όταν οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν μαζικές δολοφονίες κατά των Τούρκων.

Ο Ατούν, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην πολιτική, δήλωσε ότι από το 1963, η ιδέα να συναντηθούν οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους δεν ήταν στο μυαλό τους. Ανέφερε ότι αμέσως μετά την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο, που διεξήγαγε η Τουρκία, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο ιδρυτής πρόεδρος, σκέφτηκε να ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος αντί για ομοσπονδιακό κράτος, αλλά οι συνθήκες της εποχής δεν το επέτρεψαν».

Υπενθυμίζοντας ότι μόνο λίγοι άνθρωποι μαζί με τον Ντενκτάς γνώριζαν εκ των προτέρων για τη δήλωση της ίδρυσης της Κατεχόμενα ανέφεραν τα εξής:

«Αν και ήμουν βουλευτής και είχα αποχωρήσει πρόσφατα από τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος εκείνη την περίοδο, δεν γνώριζα ότι θα ανακηρύσσονταν ανεξάρτητο κράτος. Ο Ντενκτάς είχε πει αργότερα ότι μόνο λίγοι άνθρωποι γνώριζαν για αυτό το γεγονός εκ των προτέρων. Στο Κυπριακό, υπήρξε η επιρροή μιας επιστολής του προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον προς τον Τ/πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού, που προέτρεπε την Τουρκία να απόσχει να επέμβει στην Κύπρο και ο Ντενκτάς  το κράτησε σοφά μυστικό λόγω ανησυχιών για την επέμβαση των ΗΠΑ στην ΤΔΒΚ.

Περιγράφοντας ότι έχυσε δάκρυα χαράς το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 1983, όταν ο Πρόεδρος Ντενκτάς  ενημέρωσε τα 40 μέλη της Ιδρυτικής Συνέλευσης σε ένα δείπνο ότι η ΤΔΒΚ θα ιδρύονταν, δήλωσε ότι ένιωθε πάντα περήφανος που σήκωσε το χέρι του για το ανεξάρτητο κράτος στο κοινοβούλιο».

Ο Ατούν επεσήμανε τους οικονομικούς περιορισμούς και τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε το ψευδοκράτος.

«Με την υποστήριξη της Τουρκίας διαμορφώσαμε την κοινωνική υποδομή του κράτους σε 10 χρόνια. Όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά, υπήρχε κράτος, αλλά δεν υπήρχε κοινωνική υποδομή. Έπρεπε να εγκαταστήσουμε ανθρώπους στα μέρη τους, να δώσουμε θέσεις εργασίας και λύσεις σε οικονομικά προβλήματα. Ο τουρκικός στρατός είχε σώσει τους Τουρκοκύπριους από σφαγές και οι πολιτικοί υποστήριξαν τη διαμόρφωση των υποδομών μας. Μας πήρε 10 χρόνια για να μπουν σε σειρά όλες αυτές οι διαδικασίες».

«Ήξερα ότι ένα ανεξάρτητο κράτος θα ανακηρύσσονταν 2,5 εβδομάδες νωρίτερα»

Ο Οσμάν Ερτούγ, διπλωμάτης που ήταν μέλος της ομάδας που προετοίμασε τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους και υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στις Εξωτερικές Υποθέσεις της Κατεχόμενα για πολλά χρόνια, μοιράστηκε επίσης την εμπειρία του. Ο Ερτούγ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς του τηλεφώνησε 2,5 εβδομάδες πριν από τις 15 Νοεμβρίου 1983 και του ζήτησε να εργαστεί για την προετοιμασία της διακήρυξης, προσχωρώντας στην ομάδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα μέσω Κωνσταντινούπολης με μυστικότητα.

Ο Ερτούγ, ο οποίος αναχώρησε κρυφά για την Κωνσταντινούπολη μόλις ανέλαβε το έργο, είπε: «Συγκινήθηκα πολύ. Ένιωσα μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε αυτό το καθήκον. Ήξερα ότι ένα ανεξάρτητο κράτος θα ανακηρύσσονταν 2,5 εβδομάδες νωρίτερα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να το μοιραστώ με κανέναν. Αρχίσαμε να δουλεύουμε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Επειδή δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, μετέφραζα τη δήλωση στα αγγλικά τα βράδια στο ξενοδοχείο όπου έμενα».

Παρόλο που επέστρεψε στην Κύπρο πριν από τις 15 Νοεμβρίου, ο Ερτούγ συνέχισε να εργάζεται για τις τελευταίες πινελιές και τη μετάφραση της δήλωσης σε ξένες γλώσσες:

«Ενώ γίνονταν ομιλίες έξω για την ίδρυση της ΤΔΒΚ, ακόμα δούλευα τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η συγγραφή ολοκληρώθηκε και τώρα καθήκον μου ήταν να κάνω τους τελικούς ελέγχους της διακήρυξης, να τους βάλω σε φακέλους και να βεβαιωθώ ότι θα σταλούν σε ξένες χώρες. Άκουγα τον ήχο της ιδρυτικής ομιλίας του Ντενκτάς από το παράθυρο του γραφείου μου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ήθελα να είμαι εκεί, αλλά έπρεπε να δουλέψω. Μετά τελείωσα τη δουλειά μου και μπήκα σε αυτό το χαρούμενο πλήθος».

Ο Ερτούγ τόνισε ότι η «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους περιλαμβάνει οικουμενικές και εθνικές αξίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο και πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει να διαβάσει αυτή τη διακήρυξη.

Διαβάστε επίσης: Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Keywords
Τυχαία Θέματα