Νταβούτογλου:"Η αποχώρηση ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή"

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του AKP.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος και ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει τη θέση στο έκτακτο συνέδριο της 22ας του Μάη 2016. Αυτό αυτομάτως σημαίνει και απομάκρυνση του από την πρωθυπουργία της Τουρκίας.

Με μια ομιλία

του στη διάσκεψη τύπου, ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε τη θητεία του στην Πρωθυπουργία της Τουρκίας τονίζοντας ότι κατάφερε να κρατήσει την Τουρκία σε θετική πορεία παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει. Τόνισε επίσης ότι η προοπτική για τη χώρα παραμένει θετική. Την ίδια στιγμή όμως κράτησε θετική στάση και ενάντια στον Ερντογάν.

Εξήγγειλε επίσης τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου στις 22 του Μάη 2016 και σύμφωνα με όσα είπε η αποχώρηση του δεν ήταν επιλογή του, αλλά αναγκαιότητα.

Σε μια κίνηση που από πολλούς έχει ερμηνευτεί και ως μια κίνηση επικοινωνιακής τακτικής απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος λέγοντας τους ότι «μέχρι σήμερα ήμουν ο ηγέτης σας, από τώρα και στο εξής θα είμαι ένας από εσάς», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει ως βουλευτής του AKP μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής.

Αυτή του η κίνηση αντί της ολοκληρωτικής αποχώρησης του από την πολιτική σκηνή της χώρας, επιδέχεται διπλής ερμηνείας. Από τη μια, κάποιοι την ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια να μην φανεί ότι έχει έρθει σε ολοκληρωτική ρήξη με τον Ταγίπ Ερντογάν και αποχωρεί παντελώς και από την άλλη κάποιοι την ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια παραμονής στο πολιτικό σκηνικό για ενδεχόμενη ανάκαμψη στο μέλλον, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέλει να αφήσει το στίγμα του στη πολιτική της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα