Νταβούτογλου: Προτείνει τριμερή για μεταναστευτικό σε Τσίπρα

Τριμερή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας για το θέμα των μεταναστών πρότεινε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπως ο ίδιος ανέφερε αναχωρώντας για την Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου

είπε ότι μίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα ομόλογό του και του υπέβαλε πρόταση σχετικά με τα βήματα που μπορούν να κάνουν Ελλάδα και Τουρκία στο θέμα των μεταναστών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι για το ίδιο θέμα απέστειλε επιστολές στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ εκτός της Κύπρου καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο της Κομισιόν, τον ΓΓ του ΟΗΕ, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις επιστολές αυτές προτείνει την δημιουργία ενός τριμερούς μηχανισμού ο οποίος να αποτελείται από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όπως είπε, υπογραμμίζει επίσης ότι χρειάζεται να ακολουθηθεί μια στρατηγική με τρία σκέλη. Πρώτον, να γίνουν βήματα με τα οποία να εμποδίζεται την είσοδο περισσότερων μεταναστών. Να επιλυθεί το πρόβλημα με αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Επίσης να γίνουν βήματα στο θέμα της ζώνης ασφαλείας για την οποία η Τουρκία απευθύνει έκκληση εδώ και τρία χρόνια. Δεύτερον, η διοίκηση των μεταναστών αυτή τη στιγμή. Τρίτον, πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την επιστροφή των προσφύγων στην περίπτωση που υπάρξει ειρήνη στην Συρία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του τον κάλεσε στην Τουρκία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έπειτα από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Έλληνας ΠΘ, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Τούρκο ΠΘ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις προσεχείς εκλογές, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και θα χαρεί να επισκεφθεί την Τουρκία μετά τις εκλογές. Επίσης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η συνεργασία σε αρκετά ζητήματα και κυρίως στην μεταναστευτική κρίση.

Οι δυο Πρωθυπουργοί φέρεται να συμφώνησαν, επίσης, να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα