Νομοσχέδιο για βιωσιμότητα των εταιρειών στην Βουλή

Λεπτομέρειες των άρθρων της μίας τροποποίησης του περί εταιρειών νόμου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας και το οποίο ρυθμίζει τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τους όρους των εταιρειών που εξετάζονται ώστε να τεθούν υπό πρόγραμμα για να επιβιώσουν, συζήτησαν κατά την κοινή τους συνεδρία τη Δευτέρα οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το νομοσχέδιο έχει να κάνει με δικαστική διαδικασία εξέτασης

εταιρειών και φυσικών προσώπων και διορισμό ειδικού εξεταστή, ο οποίος θα εξετάζει αν μια εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο είναι βιώσιμο και θα εισηγείται σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τους προσκεκλημένους να απαντήσουν κατά πόσον υπάρχει πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ταμείου στήριξης εταιρειών, οι οποίες θα βρίσκονται υπό προστασία, ώστε να υπάρχει προοπτική η εταιρεία να βγει από το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι χωρίς το ταμείο το ιρλανδικό μοντέλο που υιοθετείται με τα σχετικά νομοσχέδια θα είναι ημιτελές, θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα αποδώσει.

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Περδίκη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι θέματα που αφορούν προϋπολογισμό πρέπει να τεθούν σε άλλο πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου έχει πρόθεση να έρθει σε επαφή με τους αναλογιστές για να προετοιμαστούν ώστε να περιληφθούν στους επαγγελματίες που μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες ως σύμβουλοι αφερεγγυότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση σε ό,τι αφορά την προστασία της μειοψηφίας των μετόχων εταιρείας, οι οποίοι κρίνουν ότι η εταιρεία πρέπει να τεθεί υπό προστασία, αλλά η πλειοψηφία διαφωνεί, διευκρινίσθηκε ότι δίνεται το δικαίωμα στη μειοψηφία να ζητήσει το διορισμό εξεταστή, αλλά με απόφαση Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε ακόμα ότι δίνεται όμως στους μικρούς μετόχους και τους πιστωτές υπό όρους η υποβολή αίτησης ενώπιον Δικαστηρίου.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα προληφθεί η αποφυγή κατάχρησης της διαδικασίας, απαντήθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου ότι ο διορισμός εξεταστή θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα και ότι θα τηρείται μητρώο στον έφορο εταιρειών.

Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι σε καθεστώς προστασίας θα περιλαμβάνονται μόνο εταιρείες με εύλογη προοπτική επιβίωσης και διευκρινίστηκε ότι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάζει την έκθεση μπορεί να είναι ο ελεγκτής της εταιρείας ή άλλος με ανάλογα προσόντα.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει μοντέλο για υπολογισμό της προοπτικής επιβίωσης και θα εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια των συμβούλων αφερεγγυότητας και του δικαστηρίου να αποφασίσουν.

Σε σχέση με τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο αιτητής εισηγείται τον εξεταστή της αίτησης για ένταξη στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, θέση της Κυβέρνησης είναι όπως διατηρηθεί το δικαίωμα στην εταιρεία, και εφόσον ο πιστωτής διατηρεί το δικαίωμα ένστασης θα προβάλει ένσταση στο Δικαστήριο.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι θα υπάρχει κατάλογος εγκεκριμένων συμβούλων αφερεγγυότητας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της Βουλής η εξέταση των νομοσχεδίων να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια ότι για να τεθεί σε εφαρμογή και να δώσει την απαραίτητη προστασία στους δανειολήπτες και να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ των τραπεζών και δανειοληπτών, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το 5ο νομοσχέδιο και να το καταθέσει στην Βουλή.

Συνεχίζοντας είπε ότι το ΔΗΚΟ πέρα από το πλαίσιο αφερεγγυότητας, θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως το ζήτημα αναδιαρθρώσεων δανείων.

Επαναλαμβάνοντας ότι δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις, είπε ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρά κίνητρα που εμποδίζουν την αναδιάρθρωση των δανείων. Εξήγησε ότι επιτρέπεται σε τράπεζα να λογίζει τους τόκους ακόμα και σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως κέρδος και επομένως συμφέρει σε τράπεζα να χρεώνει τόκους υπερημερίας πάνω σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο και να τους καταγράφει στους ισολογισμούς της ως κέρδη και συνεπώς δεν έχει το κίνητρο να αναδιαρθρώσει το δάνειο και να μειώσει τα επιτόκια.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε το αίτημα να αρχίσει δημόσια συζήτηση και συζήτηση με την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση για να βρουν τρόπους να εξαφανίσουν αυτά τα κίνητρα.

Μιλώντας ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, μεταξύ αυτών και την εισήγηση οι τράπεζες να μην δικαιούνται να λογίζουν κέρδη από τόκους αν δεν αναδιαρθρώνουν δάνεια.

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, εισηγείται επίσης όπως οι τράπεζες να μην δικαιούνται να χρησιμοποιούν εισπρακτέους τόκους και δόσεις σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση αναδιάρθρωσης, τα χρήματα να περιέρχονται σε καταπίστευμα και οι τράπεζες να τα χρησιμοποιούν μόνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αναμένει να δει τις τράπεζες να διαφημίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης με κίνητρα ώστε να γνωρίζουν οι δανειζόμενοι ότι σε περίπτωση που αποπληρώσουν το δάνειο τους σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορέσουν να επωφεληθούν έκπτωσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε στη συνέχεια ότι αναμένει από την Κεντρική Τράπεζα να ενημερώσει ποιο είναι το σχέδιο για να μειωθούν τα υψηλότερα επιτόκια της ευρωζώνης και να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμό της κυπριακής οικονομίας.

Το να σηκώνει τα χέρια ψηλά η ΚΤ και να δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε δεν είναι ικανοποιητική απάντηση, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αναμένει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα σχετικά με το πέμπτο νομοσχέδιο.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε αφορά το διορισμό εξεταστή ο οποίος θα εξετάζει την κατάσταση της εταιρείας και θα προτείνει το σχέδιο διάσωσης και διατύπωσε τη θέση ότι το νομοσχέδιο θα είναι δώρο – άδωρο εάν δεν βρεθούν αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία θα προσφέρουν στις δυσπραγούσες εταιρείες χρηματοδότηση.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι εισηγούνται τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης των εταιρειών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ, της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, αναφέροντας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όρους στήριξης των εταιρειών που θα τεθούν υπό εξέταση όπως έγινε και στην Ιρλανδία.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται η συνταγή στο μισό της μέρος και να περιμένουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα με τα μισά υλικά και τους μισούς βαθμούς στο φούρνο.

Οι αρμόδιοι, όπως και ο Υπουργός δεν κατάφεραν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις, είπε και εξέφρασε ανησυχία ότι στο τέλος θα μας μείνουν τα νομοσχέδια, οι θεσμοί και τα χαρτιά, αλλά θα χάσουμε τις εταιρείες.

Δεύτερο σοβαρό μέλημα είναι οι ευθύνες και τα δικαιώματα των εγγυητών, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι εγγυητές μεταφέρουν τις ευθύνες τους και αν αποτύχει η αναδιοργάνωση της εταιρείας, οι εγγυητές όπως και η εταιρεία οφειλέτης θα έχουν τις αρχικές τους υποχρεώσεις.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να δοθεί το δικαίωμα στους εγγυητές να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα