Νομοσχέδιο για στήριξη μη δικαιούχων του ΕΕΕ στη Βουλή

Επιπρόσθετες ανάγκες ηλικιωμένων ατόμων που δεν πληρούν τα κριτήρια για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), στοχεύει να καλύψει τροποποιητικό νομοσχέδιο που απέστειλε στη Βουλή του Υπουργείο Εργασίας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει κυρίως ηλικιωμένα άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια είτε της περιουσίας είτε των εισοδημάτων, αφού υπάρχει μικρή διαφορά με ό,τι ορίζεται από τον νόμο περί ΕΕΕ,

ωστόσο χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια, είτε για οικιακή βοηθό είτε για για άλλες εξειδικευμένες ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους.

«Αυτά δηλαδή που δεν μπορεί ένας ηλικιωμένος να εξασφαλίσει από μόνος του, θα του τα δίνει με απόφασή της η Υπουργός, παρόλο που δεν θα λαμβάνει ΕΕΕ», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, η τροποποίηση της νομοθεσίας προκύπτει από την εμπειρία που αποκτήθηκε στην επεξεργασία των αιτήσεων μέχρι σήμερα, κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη να υπάρχει η ευελιξία, στο να αποφασίζει η Υπουργός να δώσει μια έκτακτη βοήθεια. Αυτή η δυνατότητα, πρόσθεσε, υπήρχε στη νομοθεσία για το δημόσιο βοήθημα και κρίθηκε αναγκαίο τώρα να ενσωματωθεί και στη νομοθεσία του ΕΕΕ γιατί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, είναι πραγματικές, και πρέπει να τυγχάνουν τις απαραίτητης νομικής κάλυψης.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2014 (Παράρτημα 01), εισάγεται πρόνοια βάσει της οποίας ο Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δύναται να παρέχει επιπρόσθετη βοήθεια, η οποία κρίνεται αναγκαία για ανάγκες φροντίδας αιτητών ή και μελών της οικογενειακής τους μονάδας, σε περίπτωση που αιτητής δεν καθίσταται δικαιούχος για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λόγω της εφαρμογής του άρθρου 8 του Νόμου, αλλά πληροί τις πρόνοιες των υπόλοιπων διατάξεων του Νόμου, εφόσον υπάρχει ανάγκη για φροντίδα και το εισόδημα του αιτητή δεν επαρκεί για την κάλυψη της ανάγκης αυτής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα