Νομικά εμπόδια από περιβαλλοντικές ΜΚΟ στην Ε.Ε για κατασκευή αγωγού EastMed

To σχέδιο της ΕΕ για επιτάχυνση της χρηματοδότησης και των αδειών για 30 έργα φυσικού αερίου αντιμετωπίζει νομική πρόκληση από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των ClientEarth και Friends of the Earth Europe .

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, ζητήθηκε ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή να επανεξετάσει μεταξύ άλλων την υποστήριξή της για έργα υποδομής όπως ο αγωγός EastMed.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει έως και 22 εβδομάδες για να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση ή να αποδείξει ότι δεν παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, σύμφωνα με έναν νέο τρόπο αμφισβήτησης των Βρυξελλών που εισήχθη πέρυσι.

Εάν η Eπιτροπή αποτύχει να προσφέρει μια ικανοποιητική νομική αιτιολόγηση, η υπόθεση θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθυστερώντας ενδεχομένως την πρόοδο σε έργα αξίας 13 δισ. ευρώ.

Οι δύο ΜΚΟ, μαζί με την Food &Water Action Europe και το CEE Bankwatch Network , ισχυρίζονται ότι ο κατάλογος προτεραιότητας των έργων συντάχθηκε από τις Βρυξέλλες χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο που οι ειδικοί λένε ότι έχει δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από 85 φορές υψηλότερο από αυτό. CO 2 τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο Guillermo Ramo, δικηγόρος του ClientEarth, δήλωσε: «Αυτή η λίστα ισοδυναμεί με ένα VIP πάσο για το ορυκτό αέριο στην Ευρώπη, όταν θα έπρεπε να μιλάμε για σταδιακή κατάργησή του. Η Επιτροπή δεν εξέτασε τον αντίκτυπο των εκπομπών μεθανίου που προέρχονται από έργα υποδομής φυσικού αερίου, παρά τις αποδείξεις ότι αυτές είναι σημαντικές. Αυτό είναι παράνομο καθώς έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τους νόμους της ΕΕ για το κλίμα και τις νομικές υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Παρισιού».

Διαβάστε επίσης: Jerusalem Post: To Ισραήλ επενδύει στην παραγωγή Φ.Α και εξαγωγές σε Ε.Ε

Κάθε δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει έναν κατάλογο έργων ενεργειακής υποδομής προτεραιότητας που κρίνονται επωφελής για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα, δεν μπορούν να καταχωρηθούν εντελώς νέα έργα φυσικού αερίου, αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν έργα απαραίτητα για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φέτος 30 έργα φυσικού αερίου που είναι πλέον επιλέξιμα για εκσυγχρονισμένη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ταχεία διαδικασία αδειοδότησης και χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Τα εισηγμένα έργα περιλαμβάνουν μεταφορά, αποθήκευση ή εισαγωγή φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων αγωγών και τερματικών LNG, όπως ο αγωγός EastMed €7 δισ., ο αγωγός Melita Transgas, ο τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG Κύπρου, ο αγωγός Baltic Pipe και ο αγωγός Poseidon μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχουν πει ότι δεν πρέπει να κατασκευαστούν νέα έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νομικά, ΜΚΟ, Ε Ε, EastMed,nomika, mko, e e, EastMed