ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενωμένο κράτος χωρίς εγγυήσεις η μετεξέλιξη της ΚΔ

Ενωμένο κράτος θα πρέπει να είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συμμετοχής του στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη σύναξη που οργανώνει το ΚΣ της ΕΔΟΝ και κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην προχτεσινή διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Κυπριανού διαφώνησε με την άποψη ότι ο κ. Ακιντζί προέβαλε ακραίες θέσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θέσεις του Τ/κ ηγέτη «είναι

ενοχλητικές βέβαια».

«Όμως σε σύγκριση με δηλώσεις οι οποίες γίνονταν παλαιότερα, ήταν πιο μετριοπαθείς αυτές οι δηλώσεις» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως παρ` όλα αυτά εξακολουθούν αυτές οι θέσεις να μην δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι δηλώσεις από τους δύο ηγέτες, διότι, όπως είπε, «όταν απευθύνονται σε ένα κοινοτικό ακροατήριο είναι φυσιολογικό να λέγονται πράγματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε επίσης τις «θέσεις αρχών» του ΑΚΕΛ στα βασικά ζητήματα που έχουν τεθεί και από τον Τ/κ ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες, «η Κύπρος θα πρέπει να επανενωθεί και να απελευθερωθεί στη βάση της Διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα ενωμένο κράτος και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό το κράτος δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις.

«Θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέσα στα πλαίσια της ΕΕ που δεν θα χρειάζεται εγγυήσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. «Και υπάρχει διέξοδος κατά την άποψη μας, είναι οι εγγυήσεις από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.

Σε σχέση με το περιουσιακό, ο κ. Κυπριανού επέμεινε στη θέση ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. «Και θα πρέπει σε όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού να απευθυνόμαστε πάντα στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ καθώς επίσης και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Αυτό το μήνυμα, είπε, πρέπει να πάει καθαρά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα