Νέος μηχανισμός επίλυσης διαφορών καταναλωτών - επιχειρήσεων

Νέο μηχανισμό επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, που είναι ήδη πολύ διαδεδομένος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει τεθεί σε εφαρμογή τον τελευταίο χρόνο και στην Κύπρο από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, με το ενδιαφέρον των κυπριακών εταιρειών να αυξάνεται για εγγραφή τους στο μητρώο.

Πρόκειται για τον μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών (ΕΕΚΔ), ο οποίος, όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Επιθεωρητής Εμπορίου στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού

και Προστασίας των Καταναλωτών Αιμιλία Παπαχριστοδούλου, «προωθεί την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους, μέσα από την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και προσφέρει εύκολη, γρήγορη και χαμηλού κόστους επίλυση των διαφορών μεταξύ τους χωρίς την εμπλοκή των δικαστηρίων».

Η διαδικασία καλύπτει καταναλωτικές απαιτήσεις μέχρι €5.000 ανά προϊόν σε κάθε σύμβαση πώλησης, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο για την επίλυση καταναλωτικής διαφοράς στην Κύπρο αλλά και εντός της ΕΕ.

Σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος των εταιρειών

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Παπαχριστόδουλου αναφέρει ότι «μέσα στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής της Υπηρεσίας πραγματοποιούνται συναντήσεις με εταιρείες για ενημέρωση τους σχετικά με τις υποχρεώσεις τους έναντι των καταναλωτών/πελατών τους, καθώς επίσης και για τον νέο μηχανισμό ΕΕΚΔ».

Οι εν λόγω συναντήσεις, προσθέτει, είχαν ως αποτέλεσμα τη «σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος των εταιρειών για εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων της Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών Διαφορών».

Το ενδιαφέρον αυτό, σημειώνει, «αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η Υπηρεσία έχει ήδη τροχοδρομήσει νέες συναντήσεις με εταιρείες».

Σύμφωνα με την κ. Παπαχριστοδούλου, στο εξωτερικό είναι μια πολύ διαδεδομένη πρακτική, αφού η έγγραφή στο Μητρώο αποτελεί πλεονέκτημα για τις εταιρείες.

Την ίδια ώρα κάλεσε τις εταιρείες «να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγγραφής τους στο Μητρώο Εμπόρων, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό αξιοπιστία στις συναλλαγές με τους πελάτες τους».

Οι εταιρείες που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο Μητρώο είναι οι Στεφανής, Larco Digital Studio, Dimco, Leroy Merlin, Χάρης Τσουκκάς, Cosmedia Laboratories, A&C Chrisofi, Εταιρείες Μαλούππας &Παπακώστας (καταστήματα Μango, Straparius, Calzedonia, Intimissimi, Tezenis, Bagatt, Kipling, Primadona, Four Day Clearance), A&G Kleima Electricals, A&G Kleima Import Export και Perfect U.

Σε ερώτηση αν έχουν υπάρξει αιτήσεις από καταναλωτές, είπε ότι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα τρεις. Οι δύο επιλύθηκαν με φιλική διευθέτηση, ενώ η τρίτη κατέληξε σε διαιτησία με το αποτέλεσμα να είναι υπέρ του καταναλωτή.

Διαδικασίες εξπρές

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο χρονοβόρα μπορεί να είναι η διαδικασία η κ. Παπαχριστοδούλου αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει φιλικός διακανονισμός και οι αιτήσεις παραπεμφθούν σε ανεξάρτητο Διαιτητή, αυτός οφείλει να εκδώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους στην Υπηρεσία, πληρώνοντας τέλος μεταξύ €5 και €17 ανάλογα με το ύψος του ποσού που διεκδικούν. Παράλληλα θα κληθούν να καταβάλουν την αμοιβή του Διαιτητή (€85 για υποθέσεις κάτω των €2.500 και €170 για πάνω των €2.500). Ωστόσο, αν η απόφαση της Διαιτησίας είναι υπέρ του καταναλωτή, τότε ο Διαιτητής αποφασίζει ποια ποσά είναι δίκαιο να λάβει ο καταναλωτής συμπεριλαμβανομένου και του ποσού της αμοιβής του.

Σημειώνεται ότι πανευρωπαϊκά οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση και στην Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών για αγορές μέσω διαδικτύου στο http://ec.europa.eu/odr

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα