Νέο τετ- α-τετ Αναστασιάδη και Ακιντζί τη Δευτέρα

Νέο τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Ακιντζί, τη Δευτέρα, για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η προσπάθεια εστιάζεται, πλέον, στη γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα που άπτονται των κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού. Νέος κύκλος αντιδράσεων από κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό μέτωπο που έχουν ως κεντρικό άξονα το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται, τη Δευτέρα με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο

των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Επί τάπητος, αναμένεται να τεθεί το τρίπτυχο διακυβέρνηση, περιουσιακό και πτυχές εδαφικού.

Σύμφωνα με το λεγόμενο εκπρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί είναι νωρίς ακόμη να γίνεται λόγος για πρόοδο σ’ εδαφικό και περιουσιακό.

Όπως ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, «υπάρχει ομοθυμία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών, όμως, είναι νωρίς να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα κεφάλαια του εδαφικού και του περιουσιακού».

Στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δηλώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

ο ΑΚΕΛ στηρίζει τις διαπραγματεύσεις, όμως, δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρά τις όποιες τεράστιες διαφωνίες μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό. Η στήριξή μας δεν δίνεται εν λευκώ. Υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης συνεχίζουν κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύστασης ενός νέου κρατικού μορφώματος με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια μεγάλη εθνική εκτροπή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «είναι επιτέλους καιρός και πρέπει να το καταλάβει ο κ. Αναστασιάδης ότι πρέπει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και να το ενημερώσει μαζί με τον κυπριακό λαό για τα όσα λέγονται πως έχουν συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα ότι ο Πρόεδρος είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την επικείμενη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Διέψευσε τα όσα καταγγέλλουν κόμματα του κέντρου περί ελλιπούς ενημέρωσης και κάλεσε σε ενότητα και ομοψυχία.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος επικαλέστηκε την ενημέρωση που έγινε στην Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η λύση είναι κοντά. «Ο Πρόεδρος αγωνίζεται σε μια σωστή εθνική πορεία», τόνισε ο Μακαριότατος.

Keywords
Τυχαία Θέματα