Νέο Σχέδιο Διορισμών και (μή) πράσσειν άλογα

Το ΝΣΔ, το οποίο έχει προταθεί και μάλλον θα υιοθετήσει, χρήζει πολλών αλλαγών. Αλλαγές και τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Νομικά προβλήματα

Πρόσφατα η εισαγγελία γνωμάτευσε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν δύο λίστες διορισμών. Ζούμε όμως σε μία δημοκρατία η οποία μόλις πρόσφατα ψήφισε νόμο που αφορά αποκλειστικά και μόνο 9 άτομα, σε μια κοινωνία όπου το κούρεμα καταθέσεων γίνεται νόμιμα και όπου οι κατηγορούμενοι

μετατρέπονται σε μάρτυρες κατηγορίας. Τελικά οι γκρίζες ζώνες είναι αυτές που μπορούν να ανατρέψουν τα προφανή και να βρουν νομικά «παραθυράκια» ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι το υπουργείο αν θέλει, μπορεί να βρει τρόπους ώστε να εξασφαλίσει τους εκπαιδευτικούς, που χρησιμοποιεί σαν ρεζέρβες τα τελευταία 6 με 15 χρόνια.

Μία λύση θα μπορούσε για παράδειγμα να ήταν η ύπαρξη μιας μόνο λίστας διοριστέων, στην οποία τις πρώτες θέσεις να κατέχουν οι ήδη εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και ακολούθως οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μέσω του ΝΣΔ.

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας

Οι μονάδες που δίνονται σαν αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, θεωρητικά δίνει προβάδισμα στους ήδη εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, πράγμα όμως αναληθές, καθότι συσσωρευμένη προϋπηρεσία έχουν όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία καθώς επίσης και οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί. Όλοι αυτοί θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα αυτό και θα διεκδικήσουν, πάλι εις βάρος των συμβασιούχων, τις μόνιμες αυτές θέσεις. Για να αποφευχθεί αυτό, θα μπορούσε να δοθεί ένα ποσοστό για «προϋπηρεσία σε δημόσια εκπαιδευτήρια του κράτους», κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται στις ανελίξεις.

Εξετάσεις

Υπάρχει η πεποίθησή ότι οι συμβασιούχοι θα πετύχουν στις εξετάσεις γιατί ήδη διδάσκουν και γνωρίζουν καλύτερα την ύλη από τους υπόλοιπους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Όμως την ύλη γνωρίζουν καλύτερα είναι όσοι εργάζονται σε φροντιστήρια και ασχολούνται με την ύλη όλων των τάξεων καθημερινά, ενώ ένας διορισμένος εκπαιδευτικός ασχολείται μόνο με την ύλη μίας ή δύο τάξεων. Άρα και πάλι δίνεται προβάδισμα σε όσους δεν είναι συμβασιούχοι. Θα μπορούσε εναλλακτικά να απαλλάσσονται από την εξέταση όσοι εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης, και όχι να πιστώνονται μόνο με 10 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί και το πρόβλημα των θέσεων που μειώνονται σε συγκεκριμένους κλάδους. Οι συνάδελφοι αυτοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις μονιμοποίησης όταν αυτές εξαγγελθούν.

Διαιώνιση των συμβασιούχων

Ένας εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται μέσω του ΝΣΔ θα εργάζεται για ένα διάστημα και ακολούθως αν δεν πετύχει στις επόμενες εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να μην διοριστεί ξανά. Άρα το πρόβλημα απόλυσης συμβασιούχων συνεχίζει να υφίσταται. Μία θα ήταν η μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων συμπληρώνουν τρία χρόνια ως συμβασιούχοι, αναγνωρίζοντας έτσι ουσιαστικά την μονιμότητα αορίστου χρόνου και στην εκπαίδευση.

Εναλλαξιμότητα

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συζήτηση για την ενοποίηση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να επιτρέπεται η μετάθεση δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό θα εξυπηρετούσε πολύ την εκπαίδευση αφού θα μπορούσαν υπεράριθμοι συμβασιούχοι να απασχολούνται αλλού, έως ότου μονιμοποιηθούν στην εκπαίδευση.

Πιο κάτω παραθέτω μια εισήγηση την οποία θεωρώ ότι οι επηρεαζόμενοι θα μπορούσαν να αποδεχτούν.

Είναι καιρός να επιλυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων μια και καλή. Δημιουργήστε ένα ΝΣΔ το οποίο δεν θα διαιωνίζει συμβασιούχους και δεν θα χρησιμοποιεί καθηγητές σαν ανταλλακτικά. Αναγνωρίστε την μονιμότητα αορίστου χρόνου, πιστώστε όσους παρακολούθησαν την προϋπηρεσιακή με τις μονάδες τις εξέτασης και πιστώστε όσους εργάστηκαν σε δημόσιο σχολείο με ένα σεβαστό ποσοστό.

Αντώνης Κτωρής (Τέως αντιπρόεδρος Συνδ.Συμβασιούχων)

Μόνιμος εκπαιδευτικός-Ταμίας ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα