Νέο εμβόλιο υπόσχεται προστασία από τα χλαμύδια

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά των χλαμυδίων έκαναν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Vaccine.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Μολυσματικές Ασθένειες «Michael G. DeGroote» στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι των χλαμυδίων, ενός συχνού σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, το οποίο είναι ασυμπωματικό και επηρεάζει περίπου 113 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το καινοτόμο χλαμυδιακό αντιγόνο BD584 είναι καλό υποψήφιο εμβόλιο για το πλέον συχνό είδος χλαμυδίων, το Chlamydia trachomatis.

Καθώς οι περισσότερες λοιμώξεις από το Chlamydia trachomatis είναι ασυμπτωματικές, το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα περνά απαρατήρητο και συντελεί τελικά σε λοιμώξεις του ανώτερου γεννητικού καναλιού, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και υπογονιμότητα.

«Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τα χλαμύδια και η μελέτη μας αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα σημαντικό νέο αντιγόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ένα προληπτικό εμβόλιο ή για περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος στο αναπαραγωγικό σύστημα» σχολιάζει ο διδακτορικός ερευνητής Ντέιβιντ Μπουλιρ, συγγραφέας της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, το BD584 μπόρεσε να μειώσει την χλαμυδιακή απόπτωση κατά 95%. Το αντιγόνο επίσης μείωσε την υδροσάλπιγγα, ένα ακόμα σύμπτωμα της λοίμωξης, κατά 87,5%.

«Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, διότι όχι μόνο αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό αλλά και προστατεύει από όλα τα στελέχη του Chlamydia trachomatis, περιλαμβανομένων και όσων προκαλούν τράχωμα» σχολιάζει ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης Στήβεν Λιανγκ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ.

Το τράχωμα είναι λοίμωξη του ματιού που προκαλείται από τα χλαμύδια, και θεωρείται κύρια αιτία προλήψιμης τύφλωσης, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια άτομα κυρίως σε φτωχές χώρες.

«Το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγείται από τη μύτη, καθιστώντας το εύκολο και ανώδυνο, χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό και επιπλέον μια φθηνή λύση ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο» συμπληρώνει ο Λίανγκ.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου κατά διαφόρων στελεχών των χλαμυδίων σε διαφορετικά σκευάσματα.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα