Νέες φήμες για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Αίγυπτος επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εταιρίας Hart Energy, που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται τοπικές πηγές της Αιγύπτου, σημειώνει πως το Κάιρο ξεκίνησε συνομιλίες οριοθέτησης με την Αθήνα.

Επιπλέον, αναφέρει πως μέσα στις επόμενες βδομάδες η Αίγυπτος αναμένεται να υπογράψει την επίσημη συμφωνία και με την Κύπρο, γεγονός, ωστόσο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η υπογραφή μεταξύ των δυο χωρών έχει οριστικοποιηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013.

Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα του Abdelghani Henni, η Αίγυπτος σχεδιάζει να εντείνει τις σεισμικές δραστηριότητες στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν στον διεθνή τύπο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει μέχρι στιγμής κάτι το ουσιαστικό.

Εντούτοις, αιγυπτιακές και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν χθες επιχείρηση στη Μεσόγειο με το όνομα "Medusa 2017". Πρόκειται για ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών, που στόχο έχουν -σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Άμυνας- στην "ενίσχυση των σχέσεων, την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων".

Keywords
Τυχαία Θέματα