Νέες ευρωπαϊκές προτεραιότητες σε εκπαίδευση και κατάρτιση

Την Κοινή Έκθεση προόδου για την πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής «Εκπαίδευση Κατάρτιση 2020» (ΕΚ2020), παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις έξι προτεραιότητες που θα προωθηθούν στον επόμενο, πενταετή κύκλο εφαρμογής της Στρατηγικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού συμμετείχε ενεργά στις διαβουλεύσεις για την αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων και της μεθόδου παρακολούθησης της ΕΚ2020. Από τις προτεραιότητες

ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταστούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πιο συμπεριληπτικά ώστε να αντιμετωπίζουν τις ατομικές ανάγκες όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά ή άλλου είδους κριτήρια.

Ο στόχος αυτός, αναφέρεται, συνάδει με πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προνοεί τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για αποτροπή του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, ειδικά ανάμεσα στους νέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Παιδείας Tibor Navracsics δήλωσε σχετικά: «Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης δείχνει πως χρειάζεται επειγόντως να βελτιώσουμε τις προοπτικές εκπαίδευσης στις κοινωνίες μας. Μαζί με τους Υπουργούς Παιδείας θα ενδυναμώσουμε την κοινή μας δουλειά για μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της υποστήριξης των τάξεων με ποικιλομορφία σε όλη την Ευρώπη». Η προτεραιότητα αποτυπώνεται ως προσπάθεια για «Συμπεριληπτική εκπαίδευση, ισότητα, εξάλειψη των διακρίσεων και ανάπτυξη ικανοτήτων πολιτικής συμμετοχής».

Οι υπόλοιποι τομείς που εντάσσονται στις προτεραιότητες είναι:

(α) Παροχή ψηλής ποιότητας δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με έμφαση στα αποτελέσματα, για την απασχολησιμότητα, την καινοτομία και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

(β) Ανοικτή και καινοτόμος εκπαίδευση και κατάρτιση, ανταποκρινόμενη στα χαρακτηριστικά της ψηφιακής εποχής.

(γ) Ισχυρή στήριξη στους εκπαιδευτικούς.

(δ) Διαφάνεια και αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων για διευκόλυνση της μάθησης και της εργασιακής κινητικότητας

(ε) Βιώσιμες επενδύσεις, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα