Νέα βάση για επιχειρήσεις αεροπλάνων στη Λευκωσία (pics)

Οι επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται από  τα αεροδρόμια Λάρνακας, Ακρωτηρίου και Πάφου, αλλά από τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο  τα αεροπλάνα θα επιχειρούν και από τη Βάση Αεροπυρόσβεσης Μάμμαρι, αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Δασών.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Facebook, «η κατασκευή του Τροχιόδρομου στην περιοχή Μάμμαρι, η οποία ονομάστηκε σε Βάση αεροπυρόσβεσης Μάμμαρι, άρχισε το 2019 και στο τέλος του 2020 ολοκληρώθηκαν τα βασικά έργα, έναντι δαπάνης 1200.000 ευρώ,  που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν

τη Διαμόρφωση και επίστρωση του τροχιόδρομου, Περίφραξη μήκους 3230 μέτρων, Κατασκευή υδατοδεξαμενής νερού χωρητικότητας 90 τόνων και σύνδεση της με γειτονική γεώτρηση, Κατασκευή υποστατικών για το προσωπικό, Κατασκευή και συντήρηση δρόμων, Εξοπλισμό με αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό και ανεμούριο, καθώς και Σύνδεση με το δίκτυο της ΑΗΚ και διαδίκτυο.

Ο τροχιόδρομος, που είναι  επιστρωμένος  με διαβαθμισμένα σκύρα, έχει μήκος 1200m, και πλάτος 35m. Βρίσκεται σε υψόμετρο 235m πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε αντίθεση με τα άλλα αεροδρόμια που βρίσκονται σε υψόμετρο 15m περίπου, γεγονός που επιτρέπει στα έμφορτα αεροσκάφη να  πετύχουν το επιθυμητό ύψος γρηγορότερα και επομένως να επιχειρήσουν ταχύτερα σε πυρκαγιές.

Η λειτουργία της Βάσης θα συμβάλει  σημαντικά στις  επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης στις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές του Τροόδους, μέχρι και τον Πύργο Τυλληρίας, καθώς  για την πρώτη επέμβαση των αεροσκαφών, στις πιο πάνω περιοχές, θα εξοικονομείται χρόνος μέχρι και 15 λεπτά ανάλογα με την περιοχή του επεισοδίου, ενώ μεταξύ δύο διαδοχικών ρίψεων πυροσβεστικού υλικού, ο χρόνος θα είναι σε σχέση με τα τρία αεροδρόμια, μειωμένος μέχρι και 30 λεπτά.

Στα  επόμενα τρία χρόνια θα αξιολογηθεί η ανάγκη για επίστρωση του τροχιόδρομου με ασφαλτικό υλικό, ενώ είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Τμήματος Δασών η ολοκλήρωση δύο ελικοδρομίων παραπλέυρως του τροχιόδρομου για τη φιλοξενία ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης στις περιπτώσεις πυρκαγιών, η κατασκευή αποθήκης πυροσβεστικού υλικού, καθώς και η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος ανεφοδιασμού με πυροσβεστικό υλικό.

Με την ολοκλήρωση όλων των έργων και την κατάλληλη στελέχωση, ο τροχιόδρομος θα αποτελεί μια σύγχρονη βάση αεροπυρόσβεσης η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών».

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Έφτασαν τα ελικόπτερα KAMOV- Μπήκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα