Νέα εποχή για Κύπρο - Ελλάδα - Ευρώπη

Οι συγκυρίες είναι ευνοικές για τον Ελληνισμό για να ορθώσει ανάστημα , παρά τα οικονομικά δεινά που τον πλακώνουν.

Στον αστερισμό μιάς νέας πορείας κινείται η Ευρώπη μετά την 13η Ιουλίου 2015, ημέρα κατά την οποία οι 18 ηγέτες αποφάσισαν να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η τροπή που προσέλαβε η μαραθώνια, δραματική διαπραγμάτευση με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα,

τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της >, έφερε στο προσκήνιο τις αδυναμίες της Ευρωπαικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, ανέδειξε τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ευρωπαική Ένωση και η Ευρωζώνη, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν την μαγιά για να οικοδομηθεί ένα ελπιδοφόρο αύριο για τους λαούς της Ευρώπης.

Το πρώτο σημαντικό κέρδος για την Ευρώπη, το οποίο αναδύθηκε μέσα από την Ελληνική κρίση, είναι η αποφασιστικότητας της Γαλλίας να διαδραματίσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ευρωπαικό γίγνεσθαι. Η όλη στάση του προέδρου Φρανσουά Ολάν να αντιπαραταχθεί συγκροτημένα και αποφασιστικά στις ακραίες και εν πολλοίς αψυχολόγητες θέσεις της Γερμανίας, γέννησε πολλές ελπίδες στους υποστηρικτές της Ευρωπαικής άνοιξης. Η σθεναρή στήριξη του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Ρέντσι στις Γαλλικές θέσεις για εξουδετέρωση των ισοπεδωτικών θέσεων Μέργκελ-Σόιμπλε που ήθελαν καρατόμηση της Ελλάδας, έδειξαν ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παίζει εν ού παικτοίς στο ευρωπαικό γήπεδο. Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τους επιδέξιους χειρισμούς του επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Γιούνγκερ έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο πρέπει πάση θυσία να επενεργήσει ως εφαλτήριο για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που κρατούν τους λαούς του νότου σε δεινή θέση έναντι των λαών του βορρά .

Ήδη, ο Γάλλος πρόεδρος, σε μια αστραπιαία του κίνηση, εξέφρασε με ενυπόγραφο άρθρο του ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια . Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε σημειώνοντας ότι Αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε εξαρχής κατασκευαστική ατέλεια, τόνισε την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηθικής δύναμης και της μεγάλης ισχύος της Ευρώπης που μεγαλούργησε την εποχή του οραμαστιστη Ζακ Ντελόρ, 1985-94, περίοδο κατά την οποία έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Έχοντας αυτά κατά νούν, θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες και τους λαούς Κύπρου και Ελλάδας ότι στην Ευρώπη άρχισε να φυσάει ένας αέρας αλλαγής με θετικό αντίκτυπο για τις μικρότερες και πιο αδύνατες χώρες. Αυτός ο αέρας ήδη, προχώρησε ταχύτατα προς Κύπρο μεριά με την πρόσφατη επίσκεψη Γιούνγκερ στο νησί και την χειροπιαστή εμπλοκή της Ευρωπαικής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Το μήνυμα του κ. Γιούνγκερ ότι η Ε.Ε. δεν ευνοεί πρόνοιες μιάς συμφωνίας στο Κυπριακό που να παρεκκλίνουν από το Κοινοτικό Κεκτημένο, λέει πολλά. Ειδικά σαυτή την χρονική συγκυρία που επισυμβαίνουν κατακλυσμιαίες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, Κύπρος και Ελλάδα αποκτούν ξεχωριστή γεωπολιτική θέση σε συσχετισμό πάντοτε με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τον κίνδυνο εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους στα ενδότερα της ευρωπαικής επικράτειας. Εν μέσω αυτών των σπουδαίων παραμέτρων, οι πολιτικοί ηγέτες στις δύο αδελφές χώρες οφείλουν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στον πολιτικό βίο με αιχμή την κομματική εκδημοκρατικοποίηση , τον κρατικό εκσυγχρονισμό, την διαφάνεια, την ισοπολιτεία, την θεσμική ανασυγκρότηση και την πρόταξη συναινετικών θέσεων σε μείζονος σημασίας θέματα.

Τούτη την ώρα λοιπόν, Κύπρος και Ελλάδα, μακριά από πολιτικές ψευδομαγκιές , λαικίστικες προσεγγίσεις και βαρύγδουπες κορόνες, καλούνται να επιδείξουν ωριμότητα και σοβαρότητα ώστε να είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό οι εξελίξεις ύστερα από 41 άγονα χρόνια, κτυπούν τώρα δυνατά την πόρτα μας. Ως εκ τούτου, απαιτείται ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, εθνική ενότητα, λαική ομοψυχία αλλά και οριστικό ξεκαθάρισμα θέσεων για το είδος της λύσης, τόσο από τα κόμματα όσο και από την κοινωνία των πολιτών. Παρά την δεινή οικονομική μας θέση, οι συγκυρίες είναι ευνοικές και οφείλουμε ως Ελληνισμός να τις αξιοποιήσουμε πλήρως μέσω ισχυρών και αξιόπιστων συμμαχιών, κυρίως με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Στό κάλεσμα για την οικοδόμηση της νέας Κύπρου, της νέας Ελλάδας και της νέας Ευρώπης ο Ελληνισμός έστω και λαβωμένος μπορεί να βάλει έντονα τη σφραγίδα του.

Ο Ξενής Ξενοφώντος είναι αρχισυντάκτης της "Εργατικής Φωνής" της ΣΕΚ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα