Νέα επίθεση στη Σμύρνη

Οι Αρχές υποπτεύονται πως για την επίθεση ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν
Ακόμη δεν εντοπίστηκε ο δράστης του Ρεινά, ο οποίος είναι πιθανόν Ουιγούρος, ενώ η Τουρκία έχει εντοπίσει πού μπορεί να βρισκόταν καθώς και τις διασυνδέσεις του, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ

Η Τουρκία επλήγη χθες από νέα επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην πόλη της Σμύρνης, πέντε ημέρες μετά το μακελλειό σε νάιτ κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, ο δράστης του οποίου

εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη. Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο ένα δικαστήριο της Σμύρνης και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας αστυνομικός κι ένας δικαστικός κλητήρας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Δύο «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πάνω από δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.

Δείχνει ΡΚΚ ο Κυβερνήτης
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, Ερόλ Αϊγιλντίζ, οι Αρχές υποπτεύονται πως για την επίθεση ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν. Οι δράστες, ανέφερε, ήταν οπλισμένοι με ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες. Ακόμη, ο Ερόλ Αϊγιλντίζ είπε ότι ένα δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο πιστεύεται πως ανήκε στους δράστες της επίθεσης, ανατινάχθηκε από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας που προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα, πρόσθεσε, υποδεικνύουν πως για την επίθεση ευθύνεται η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ.

Ο κυβερνήτης της Σμύρνης ανέφερε, επίσης, ότι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο μπροστά στο δικαστήριο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η ισχυρή έκρηξη, και υπήρξε συμπλοκή ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους επιβαίνοντες πριν το όχημα, το οποίο ήταν παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών, ανατιναχθεί. «Ξέσπασε σύγκρουση, όταν δύο αστυνομικοί μας προσπάθησαν να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας μπροστά στο δικαστήριο Μπαϊρακλί.

Σε αυτή τη σύγκρουση τρομοκράτες ανατίναξαν το αυτοκίνητο-βόμβα και προσπάθησαν να διαφύγουν», είπε ο Αϊγιλντίζ σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας. Ο Αϊγιλντίζ επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο από τους δράστες.

Θα ήταν χειρότερα;
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι, με βάση την ποσότητα του οπλισμού που ανακαλύφθηκε στο σημείο όπου διαπράχθηκε η επίθεση, έξω από δικαστήριο της πόλης, προκύπτει πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ενέργεια. «Βάσει της προετοιμασίας, των όπλων, των βομβών και των πυρομαχικών που κατασχέθηκαν, γίνεται αντιληπτό πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ωμότητα», είπε ο Καϊνάκ. Επέμεινε, δε, ότι η επίθεση δεν θα ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και στο Ιράκ.

Ακόμη ψάχνουν
Η επίθεση προστίθεται στις αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες που αιματοκύλισαν την Τουρκία το 2016 και αποδόθηκαν από τις αρχές είτε στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είτε στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Σημειώθηκε την ώρα που οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό, το οποίο εξαπέλυσαν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη του μακελλειού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος φέρεται να κατάφερε να διαφύγει, αφού δολοφόνησε 39 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα. Την ευθύνη για τη σφαγή της Πρωτοχρονιάς ανέλαβε το ΙΚ. Χθες οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Ο ένοπλος είναι πιθανόν Ουιγούρος και η Τουρκία έχει εντοπίσει πού μπορεί να βρισκόταν και τις διασυνδέσεις του, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber, ο Καϊνάκ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο δράστης να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, πρόσθεσε όμως ότι οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πιο πιθανόν να έχουν αποτέλεσμα. Ο ίδιος δήλωσε πως ο ένοπλος έδρασε μόνος, αλλά μπορεί να είχε λάβει βοήθεια και από άλλους.

Όσο περνούν οι μέρες, πάντως, και οι προσπάθειες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου του Ρέινα είναι ακόμη άκαρπες, νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για εκείνη την τραγική παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο παγκοσμίου φήμης κλάμπ. Πλέον έπειτα από προσεκτική μελέτη των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, ενισχύεται η πιθανότητα να υπήρχαν τουλάχιστον δύο τρομοκράτες που πραγματοποίησαν μαζί την επίθεση.

Στα βίντεο μέσα από το κλάμπ, ο δολοφόνος εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμο παντελόνι, όπως αυτό που φαίνεται να φορούσε σε βίντεο την ώρα που έμπαινε στο ταξί από το Ζεϊτίνμπουρνου, για να μεταβεί στο Ρέινα, ενώ στο βίντεο που τον εικονίζει να πυροβολεί και να εισέρχεται στο κλαμπ φορά σκούρο παντελόνι.

Η λεπτομέρεια αυτή αναιρεί τις εικασίες ότι άλλαξε ρούχα μέσα στο κλάμπ, πριν αποχωρήσει. Η εν λόγω πληροφορία ενισχύεται και από τις μαρτυρίες ορισμένων θαμώνων που σώθηκαν από το μακελλειό. Μάλιστα ο Σαουδάραβας Χάσαν Χασόγκι, που σώθηκε πέφτοντας στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου, δήλωσε σε αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ότι είδε τρείς δράστες να πυροβολούν, από τους οποίους η μία ήταν γυναίκα.

Πολλά πρόσωπα, τα οποία βαρύνουν υποψίες πως ήσαν συνεργοί του άνδρα που διέπραξε την επίθεση, συνελήφθησαν στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, που δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό. Οι ύποπτοι αυτοί κατάγονται από το «ανατολικό Τουρκεστάν», κατά την παλιά ονομασία της κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ουιγούροι.

Οι Ουιγούροι είναι μία κυρίως μουσουλμανική τουρκόφωνη μειονότητα της δυτικής Κίνας με κοινότητες ανά την κεντρική Ασία και την Τουρκία. Ο δράστης ενδέχεται να είχε εκπαιδευτεί στη Συρία και να γνώριζε καλά τις τακτικές του ανταρτοπολέμου, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Νέες συλλήψεις
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε χθες τα ξημερώματα έφοδο σε μία πόλη που βρίσκεται στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και συνέλαβε υπόπτους για διασυνδέσεις με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, η χωροφυλακή και οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτηριακό συγκρότημα στην πόλη Σελίμπασα, μία παραθαλάσσια πόλη δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν ότι κάποιοι που ενδεχομένως να βοήθησαν τον ένοπλο δράστη βρίσκονται εκεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα, αλλά τουλάχιστον 36 είναι εκείνοι που έχουν συλληφθεί από την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στην τουρκική στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η αστυνομία της Σμύρνης συνέλαβε 20 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κατάγονται από την κεντρική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Κατασχέθηκαν πλαστά διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμός, περιλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής οράσεως και συσκευής GPS.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν διάσημοι Τούρκοι και πλούσιοι ξένοι, έχει χρησιμοποιηθεί σε μία προσπάθεια διχασμού της κυρίως σουνιτικής μουσουλμανικής αυτής χώρας. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται Τούρκοι και επισκέπτες από πολλές αραβικές χώρες, την Ινδία και τον Καναδά.

Δεν ξεχνούν τον Γκιουλέν
Οι τουρκικές Αρχές δεν ξέχασαν, όμως, αυτόν που θεωρούν τον νούμερο έναν εχθρό τους, τους γκιουλενιστές. Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 380 επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι παρείχαν οικονομική υποστήριξη στο δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τις τουρκικές Αρχές ως ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως εισαγγελείς εξέδωσαν επίσης εντάλματα έρευνας για κατοικίες και γραφεία υπόπτων. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες ότι είχε αναμιχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον νομικό σύμβουλο και έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Dogan Holding -μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενημέρωσης, του τουρισμού και της ενέργειας- στο πλαίσιο της έρευνας για το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Έπειτα από την ανακοίνωση για τις συλλήψεις, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν ραγδαία πτώση -έως και 9,9%- στο άνοιγμα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν αρκετά. Ειδικά η μετοχή της εφημερίδας Hurriyet, η οποία ανήκει στον όμιλο, κατέγραψε πτώση έως και 7,6%.

Η Dogan, στην οποία μεταξύ άλλων ανήκει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ανακοίνωσε ότι οι έφοδοι της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν μόνο στα ιδιωτικά γραφεία και στα σπίτια των δύο προαναφερθέντων προσώπων και ότι η λειτουργία του ομίλου δεν επηρεάστηκε. Στην ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπλης, η Dogan ανέφερε ότι οι σημερινές συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας για τον Γκιουλέν.

«Η έρευνα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στα προσωπικά γραφεία των προαναφερθέντων στελεχών και δεν υπάρχει κάτι που να έχει επιπτώσεις στις λειτουργίες της εταιρείας μας και των θυγατρικών της». Τον περασμένο μήνα ένα ακόμη στέλεχος της εταιρείας, ο Μπαρμπαρός Μουράτογλου, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της «παροχής βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση», πάλι στο πλαίσιο της έρευνας για τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι αρχές συνέλαβαν, απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα περίπου 120.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων στρατιωτών, αξιωματικών της αστυνομίας, καθηγητών, δικαστών και δημοσιογράφων, παρότι χιλιάδες είναι εκείνοι που έκτοτε έχουν επιστρέψει στο πόστο τους.

Από τους 100.000 που έχουν ανακριθεί, περισσότεροι από 41.000 παραμένουν φυλακισμένοι, αναμένοντας τη δίκη τους. Εκατοντάδες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων μικρές επαρχιακές, έχουν τεθεί υπό κρατικό έλεγχο. Πάντως εναντίον της Dogan Holding δεν έχουν διατυπωθεί επίσημα κατηγορίες για κάτι και ο ίδιος ο όμιλος αρνείται την όποια σχέση με τον Γκιουλέν.

Ισόβια σε στρατιωτικούς
Εξάλλου, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε ποινή ισόβιας κάθειρξης δύο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που κρίθηκαν ένοχοι για εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, στην πρώτη δικαστική απόφαση αυτού του είδους, μετέδωσαν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι δύο άνδρες, ένας συνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης, που ανήκαν στη μονάδα της στρατοχωροφυλακής στην πόλη Ερζερούμ (βορειοανατολική Τουρκία) καταδικάστηκαν σε αυτή την ποινή, αφού κρίθηκαν ένοχοι για «παραβίαση του Συντάγματος» για τον ρόλο που έπαιξαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, το σώμα της στρατοχωροφυλακής ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις, όμως έκτοτε τέθηκε υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Keywords
νέα, σμυρνη, το φως, εν λόγω, cnn turk, συλληψεις, μμε, βομβα mall, ρκκ, Πρωτοχρονιά, φως, ταξι, συγκεκριμένο, gps, ηπα, hurriyet, cnn, υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, βιντεο, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητο, αφρικη, γυναικα, εδρα, ηπα, ινδια, ιρακ, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κωνσταντινουπολη, μμε, πλαισιο, ρκκ, ρουχα, φως, ωρα, cnn, cnn turk, gps, hurriyet, αρδην, ασια, βοηθεια, βομβα, βρισκεται, γινεται, γραφεια, δευτερο, δικη, δικτυο, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ενεργεια, εν λόγω, ερντογαν, ερευνα, ερζερουμ, εσωτερικων, ετος, ευθυνη, ζωη, ιδια, υπηρεσια, υπηρχαν, καμερες, κυβερνηση, κομμα, κρατικο, λειτουργια, ξημερωματα, ομιλος, οχημα, πηγη, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συλληψη, συρια, σωμα, σπιτια, ταγματαρχης, τουρκια, το φως, εικασιες, φορα, ανηκει, ειδικες δυναμεις, εξοπλισμος, μελετη, μπροστα, πεφτοντας, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα