Νέα επίθεση Διομήδους κατά Σιζόπουλου με φόντο το ΓΕΣΥ

Nέα επίθεση κατά του Προέδρου της ΕΔΕΚ εξαπέλυσε ο ανθυποψήφιος του Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία της ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Διομήδους, στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σιζόπουλου για το ΓΕΣΥ, περιλαμβάνονται οι προσωπικές απόψεις του, οι οποίες ουδέποτε εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη δημόσια επίθεση Διομήδους

προς Σιζόπουλο για το ΓεΣΥ

Αυτούσια η ανακοίνωση του κ. Διομήδους:

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου για τον τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα ήθελα να επισημάνω ότι εισηγήσεις που εμπεριέχονται στην σχετική ανακοίνωση αποτελούν προσωπικές απόψεις του συν. Σιζόπουλου, οι οποίες ουδέποτε εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Συλλογική ηγεσία και συλλογική λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα για την κοινωνία νομοθετήματα ή και άλλα θέματα, απαιτούν συζήτηση στο ΠΓ και την ΚΕ της ΕΔΕΚ. Διερωτούμαι γιατί πρέπει να γίνει τόσος ντόρος και τελικά δημόσια αντιπαράθεση για να σεβαστεί ο συν. Σιζόπουλος αυτό το θεμελιώδες απαιτούμενο σε ένα κόμμα όπως το δικό μας. Στο ΠΓ και ΚΕ σίγουρα μπορεί ο ίδιος και όλα τα μέλη των οργάνων να παρουσιάσουμε τις νέες προσωπικές σκέψεις και εισηγήσεις μας για το ΓεΣΥ την αυτονόμηση των νοσοκομείων ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ειδικότερα και επί της ουσίας για το ΓεΣΥ, η εισήγηση για ανάθεση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ σε βάθος χρόνου, όπως εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί, ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ακύρωση της επιτακτικής ανάγκης για την εφαρμογή του Σχεδίου το ταχύτερο δυνατό.

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί σοβαρή εκτροπή από τη σταθερή, υπεύθυνη, μελετημένη και τεκμηριωμένη διαχρονικά θέση της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή ενός καθολικού-κοινωνικού ΓεΣΥ με βάση το Νόμο του 2001 και τη μέχρι σήμερα προπαρασκευή και προετοιμασία από τον ΟΑΥ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα εκτιμούμε ότι οι εισηγήσεις του συν. Μαρίνου Σιζόπουλου:

Απαλλάσσουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη από την ευθύνη της συνειδητής κωλυσιεργίας/άρνησης για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ παρά τις ρητές πρόνοιες του Μνημονίου σε όλες του τις εκδοχές (2013-2015).

Αγνοούν τη Στρατηγική εφαρμογής του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Συμβούλων McKinsey, και το ήδη σχεδιασμένο/μελετημένο και τεκμηριωμένο τρόπο εφαρμογής του Σχεδίου σε δύο φάσεις, όπως συμφωνήθηκε στη Σύσκεψη του Προεδρικού με τον ΠτΔ.

Μετατοπίζουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ σε βάθος χρόνου, αν όχι στις «Ελληνικές Καλένδες». Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο οι θέσεις της ΕΔΕΚ να ενισχύσουν την τακτική αναβολής εφαρμογής του Σχεδίου ακολουθώντας ή διευκολύνοντας τους πολέμιους της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Αντίθετα οι ισχυρές διαχρονικά απόψεις της ΕΔΕΚ για γρήγορη και ολοκληρωμένη (κατά φάσεις) εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να αποτελέσουν εργαλείο προβολής της αναγκαιότητας εφαρμογής του ΓεΣΥ το ταχύτερο δυνατόν.

Το νέο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ των δημόσιων νοσοκομείων το οποίο φαίνεται να συμμερίζεται ο συν. Σιζόπουλος, αλλιώς δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το ΓΕΣΥ είναι ένα αληθοφανές αλλά ακραίο σενάριο και άλλοθι το οποίο διευκολύνει τους πολέμιους εφαρμογής του Σχεδίου. Τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται στην ουσία διοικητική και οικονομική
αυτονομία/αυτοδιαχείριση. Το ζήτημα αυτό το μελέτησε το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ με τους Συμβούλους του προ πολλών ετών. Υπάρχει ολοκληρωμένη εισήγηση-προσέγγιση ότι τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν με στήριξη μέσω σκιώδους προϋπολογισμού από τον ΟΑΥ σε διάστημα 5-7 ετών να μετεξελιχθούν σε αυτόνομες και αποτελεσματικά λειτουργικές μονάδες, υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής ρύθμισης της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης της δομής τους.

Ως ΕΔΕΚ θα πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Προεδρικού στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει δεσμευτεί ο ΠτΔ και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οποιαδήποτε άρνηση για τη υπερψήφιση των δύο αυτών νομοσχεδίων θα ισοδυναμούσε με την επ’ αόριστο αναβολή της εφαρμογής του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα