Να καθιερώσουμε φεστιβάλ καινοτομίας στην Λεμεσό

Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε μια αλλαγή στο είδος της ανεργίας στην Κύπρο, με την Κυκλική ανεργία που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που περάσαμε να διασπάται στα δύο και να μετατρέπεται σε Ανεργία Τριβής και Διαρθρωτική Ανεργία. Το Φεστιβάλ Καινοτομίας θα είναι το εργαλείο που θα μπορεί να βοηθήσει νέους και μεγάλους που ψάχνουν για εργασία/καριέρα και δεν τους δίνεται η ευκαιρία, λόγω έλλειψης εμπειρίας ή τεχνογνωσίας.

Εισήγησή μου, λοιπόν, τόσο στον Δήμαρχο Λεμεσού, αλλά και όλων των Δήμων της Λέμεσού, να

κάνουμε την αρχή ως τοπική αυτοδιοίκηση να την καθιερώσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαι βέβαιος πως η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει...Είμαι βέβαιος πως θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της πόλης με προσέλκυση νέων εταιρειών και κολοσσών, μετατρέποντας τη Λεμεσό ως το καλύτερο Μεσογειακό Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Μέρα με τη μέρα, η Λεμεσός εξελίσσεται σε κέντρο διεθνών επιχειρήσεων με τις αγγελίες εργασίας σε πολλούς τομείς να είναι αυξημένες. Πάρα πολλοί νέοι μας, οι οποίοι έχουν επιλέξει το εξωτερικό για να εργαστούν, αφού η τελευταία πενταετία δεν προσφερόταν για καριέρα στη Κύπρο, μπορούν πλέον ισάξια σχεδόν να αναζητήσουν και να βρουν παρόμοιες εργασίες για καριέρα στη Λεμεσό. Μετά και τα νέα φορολογικά κίνητρα της Κυβέρνησης για start-up εταιρείες, βλέπουμε την μια μετά την άλλη να ξεκινούν τις εργασίες τους, στη Λεμεσό κυρίως.

Τον τελευταίο χρόνο, βλέπουμε μια αλλαγή στο είδος της ανεργίας στην Κύπρο με την Κυκλική ανεργία (Κεϋνσιανή Ανεργία ή Ανεργία Ανεπαρκούς Ζήτησης) που ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που περάσαμε να διασπάται στα δύο και να μετατρέπεται σε Ανεργία Τριβής και Διαρθρωτική Ανεργία. Ανεργία τριβής είναι εκείνη η οποία οφείλεται στην αδυναμία της αγοράς εργασίας να απορροφήσει άμεσα ανέργους, παρότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, για τις οποίες οι άνεργοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα και επαγγελματική εξειδίκευση.

Διαρθρωτική Ανεργία είναι όταν σε μια οικονομία υπάρχουν άνεργοι και κενές θέσεις εργασίας, αλλά οι άνεργοι δεν μπορούν να απασχοληθούν στις υπάρχουσες κενές θέσεις, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα και την ειδίκευση των ανέργων και σ' αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Ως Λεμεσός και ως επιχειρηματικό κέντρο διεθνών επιχειρήσεων οφείλουμε, είτε μέσα από μια Κυβερνητική στρατηγική, αλλά ακόμα και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ανέργων και των επιχειρήσεων και να τους προσφέρουμε τα εφόδια έτσι ώστε να μειώσουμε τις ανάγκες της σύγχρονης απασχόλησης που υπάρχουν στην αγορά.

Ένας τρόπος είναι να καθιερώσουμε μία ή δύο φορές το χρόνο ένα Φεστιβάλ Καινοτομίας, όπου οι εταιρείες με βάση τη Λεμεσό (γιατί όχι και άλλες πόλεις) θα μεταφέρουν στους διοργανωτές τις ανάγκες τους και τί/ποια προσόντα θα ήθελαν να δουν από ένα υποψήφιο και να καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν με στόχο να αναδείξουν τις ικανότητες τους και να κερδίσουν την ευκαιρία για να ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και καριέρα. Στο φεστιβάλ καινοτομίας επιβάλλεται η εμπλοκή των επαγγελματιών του χωρου, όπως είναι για παράδειγμα τα Γραφεία Εξευρέσεως εργασίας, Career developers, Επαγγελματικού Προσανατολισμού κλπ.

Το Φεστιβάλ Καινοτομίας θα είναι το εργαλείο που θα μπορεί να βοηθήσει νέους και μεγάλους που ψάχνουν για εργασία/καριέρα και δεν τους δίνεται η ευκαιρία λόγω έλλειψης εμπειρίας ή τεχνογνωσίας. Μπορεί το πτυχίο, ή η μέχρι τώρα κατάρτιση/εμπειρία να είναι σχετική, όμως ένεκα της εξέλιξης της τεχνολογίας να μην μπορούν πλέον να διεκδικήσουν τις κενές θέσεις (Τεχνολογική ανεργία). Αν ρίξουμε μια ματιά στις κενές θέσεις της αγοράς, αυτή τη στιγμή θα δούμε πολλές από αυτές να μην συμπληρώνονται από ντόπιο δυναμικό αλλά από ξένο, καθαρά λόγω της έλλειψης καθοδήγησης για τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η εμπειρία και η γνώση και να παραμένουν κενές.

Πολλές φορές ούτε και το ξένο δυναμικό μπορεί να συμπληρώσει τις θέσεις, όμως είναι πιο σπάνια αυτή η περίπτωση. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα. Μπορεί να υπάρχουν τα φορολογικά κίνητρα, όμως όταν υπάρχει δυσκολία πλήρωσης θέσεων, ίσως αυτό να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για ένα κολοσσό, αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Εισήγησή μου λοιπόν, τόσο στον Δήμαρχο Λεμεσού, αλλά και όλων των Δήμων της Λέμεσού, να κάνουμε την αρχή ως τοπική αυτοδιοίκηση να την καθιερώσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαι βέβαιος πως η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει. Μέσα από την εμπειρία μου σε θέματα καινοτομίας και διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων, το ενδιαφέρον μπορεί να είναι πολύ ψηλό και από τις δύο πλευρές.

Η προώθησή του μέσω του ΚΟΤ αλλά και από μόνοι τους οι Δήμοι στο εξωτερικό, είμαι βέβαιος πως θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της πόλης με προσέλκυση νέων εταιρειών και κολοσσών, μετατρέποντας τη Λεμεσό ως το καλύτερο Μεσογειακό Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Με αυτό τον τρόπο, η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί καινοτομικά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης και στη μείωση της ανεργίας.

*BSc Business Administration conc. Management Information Systems / Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας)

Keywords
Τυχαία Θέματα