Ν. Χριστοδουλίδης: Επιστροφή εδαφών από την πρώτη μέρα λύσης

«Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να μπορούν να νιώσουν τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού από την πρώτη μέρα εφαρμογής αυτής της λύσης».

Αυτό δήλωσε στην εκπομπή "Έχουμε Θέμα" στο Ράδιο Πρώτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι Τ/κ θα μπορούν από την πρώτη μέρα να συμμετέχουν στην εκτελεστική εξουσία και τη λήψη αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι Ε/κ θα πρέπει να νιώσουν τα οφέλη της λύσης μέσα από την επιστροφή εδαφών. Από την πρώτη μέρα, η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και η νεκρή ζώνη θα πρέπει να επιστραφούν υπό ε/κ

διοίκηση.

Διαπραγματεύσεις

Χθες, δεν έγινε διαπραγμάτευση, αλλά αποφασίστηκε η διαδικασία. Η διαδικασία είναι σημαντικό κομμάτι της ουσίας του Κυπριακού.

Συμφωνήθηκαν τα εξής:

Οι διαπραγματευτές να προβούν σε καταγραφή θεμάτων που έχουν συζητηθεί αλλά δεν υπάρχει συμφωνία και τα οποία θα συζητηθούν στη συνέχεια.Η ανάγκη στους επόμενους μήνες να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό για να δούμε στη συνέχεια μέσα από μια γενική αξιολόγηση το πού βρισκόμαστε.Η ανάγκη να αρχίσει η προεργασία ώστε σε περίπτωση λύσης από την πρώτη μέρα αυτή η λύση να μπορεί να εφαρμοστεί και όλοι να νιώσουν τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη.

Για παράδειγμα οι Τ/κ θα μπορούν να συμμετέχουν από την πρώτη μέρα στην εκτελεστική εξουσία – στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει από την πρώτη μέρα και οι Ε/κ να νιώσουν τα οφέλη της λύσης κυρίως μέσα από την επιστροφή εδαφών πχ από την πρώτη μέρα να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και η νεκρή ζώνη. Δίνω ένα παράδειγμα, όμως, υπάρχουν και πολλά άλλα.

Αεροδρόμιο Λευκωσίας

Ευελπιστούμε ότι θα είναι στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση.

Αγωγός προς Τουρκία

Η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσα από την Τουρκία είναι μια από τις επιλογές.

Όμως, λόγω ύπαρξης του Κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να θεωρείται επιλογή αυτή τη στιγμή.

Είτε η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση του Κυπριακού ή θα μείνει έξω από τον διάλογο της περιοχή

Άρα το κίνητρο για την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Είτε θα λύσει το Κυπριακό έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει στον ενεργειακό διάλογο της περιοχής είτε λόγω της κατοχής εδάφους κράτους της περιοχής θα μείνει έξω από αυτόν τον διάλογο.

Εάν λυθεί το Κυπριακό, αυτή η επιλογή θα μπορεί να εξεταστεί.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Ενδεχόμενη αναβάθμιση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και η έναρξη ενός ενεργειακού διαλόγου για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα περνά μέσα από την συμμετοχή της Κ. Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οποιαδήποτε κι αν είναι κατάληξη της προσπάθειας γι’ αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκία δεν επηρεάζει τις στρατηγικές σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Κόστος και Χρηματοδότηση Λύσης

Η οικονομική διάσταση της λύσης είναι πολύ σημαντική.

Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Κλιμάκια από ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας επεξεργάζονται τεχνικές μελέτες για το ποια θα είναι η κατάσταση πραγμάτων. Επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση για το κόστος της λύσης. Χρειάζεται να υπάρξει κατάληξη σε βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι κριτήριο για έλευση πιθανών επενδυτών στην Κύπρο είναι το σταθερό περιβάλλον, άρα χρειάζεται μια λύση με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, χωρίς ασάφειες και κενά.

Απόηχος Τριμερούς

Πρόκειται για ιστορική συνάντηση.

Είναι το δεύτερο τριμερές σχήμα με πρωτοβουλία της Κ. Δημοκρατίας στην περιοχή. Αυτό είναι και απάντηση στις επικρίσεις περί υποβάθμισης της Κ. Δημοκρατίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του κράτους.

Αν όλες οι χώρες της περιοχής συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, τότε η δύναμη όλων των χωρών θα είναι ισχυρότερη. Θα είμαστε πιο κοντά στον στόχο ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί εναλλακτική πηγή ενέργειας για ΕΕ.

Με αφορμή τις μέχρι τώρα τριμερείς συναντήσεις, υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες χώρες της περιοχής να συμμετέχουν σε ένα από αυτά τα σχήματα υπό οποιαδήποτε μορφή. Το ίδιο ισχύει και με εταίρους από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα