Ν. Ακουρσιώτης: Χαμηλό το χρέος του Δ. Πέγειας

Το Δημοτικό συμβούλιο Πέγειας λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του έχει θέσει στις προτεραιότητες του σειρά έργων προς υλοποίηση για το έτος 2015, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πέγειας Νεόφυτο Ακουρσιώτη.

Ο κ. Ακουρσιώτης είπε στο ΚΥΠΕ πως η πρώτη προτεραιότητα της Τοπικής Αρχής είναι η δημιουργία αίθουσα πολλαπλής χρήσης και Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται ανέφερε, για ένα έργο που έχει επιλεγεί για συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά ταμεία αλλά και από τα ταμεία

του Κράτους.

Σταθμός ασθενοφόρων

Μια δεύτερη προτεραιότητα συνέχισε, που θέτει η Δημοτική Αρχή είναι η δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων στην Πέγεια. Ο κ. Ακουρσιώτης αναφερόμενος στο ιστορικό της δημιουργίας σταθμού ασθενοφόρων στην Πέγεια σημείωσε πως το Υπουργικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την δημιουργία τεσσάρων τέτοιων σταθμών στην Κύπρο εκ των οποίων ο ένας από τους τέσσερις να δημιουργηθεί στο Δήμο της Πέγειας.

Επεσήμανε ακόμη πως ο Δήμος της Πέγειας θέλοντας να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια προχώρησε στην αγορά λυόμενου υποστατικού με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχει εγκαταστήσει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες σε χώρο μάλιστα – όπως είπε- που προτίθεται να εκμισθωθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για την υλοποίηση αυτού του σταθμού.“ Δυστυχώς υπάρχει οικονομικό κώλυμα” είπε ο κ. Ακουρσιώτης, και ευχήθηκε όπως εξευρεθούν όλα εκείνα τα λεφτά για την δημιουργία του σταθμού γιατί – όπως είπε- θα συμβάλει στην υγεία των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας.Εκτίμησε επίσης πως αν το Κράτος επιθυμεί, μπορεί να εξεύρει τα απαραίτητα κονδύλια για την δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων γιατί σημείωσε πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα.Υπάρχουν σημείωσε, μακρινές αποστάσεις από το Δήμο μας προς το Νοσοκομείο της Πάφου, και ως εκ τούτου έχουμε απολέσει πολλές ζωές εξαιτίας αυτής της μεγάλης απόστασης.

ΠαραλίεςΑκολούθως ο κ. Ακουρσιώτης αναφέρθηκε στις παραλίες λουομένων σημειώνοντας πως στόχος του Δ. Πέγειας είναι όπως καταβληθεί προσπάθεια για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.Ευελπιστούμε – όπως είπε- ότι θα έχουμε περισσότερα οφέλη από τις παραλίες φέτος γιατί όπως σημείωσε έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες των αδειούχων τον Οκτώβριο του 2014 και ως εκ τούτου θα αντικατασταθούν με υπηρεσίες του Δήμου Πέγειας.Ανακοίνωσε ακόμη πως η χρήση της παραλίας θα γίνει από λειτουργούς του Δ. Πέγειας, έτσι ώστε να έχει η Τοπική Αρχή περισσότερα οικονομικά οφέλη ενώ επίσης θα επιδιωχθεί στις περιοχές του Δ. Πέγειας που είναι ενταγμένες σε ζώνες ανάπτυξης να ενταχθούν στο δίκτυο υδατοπρομήθειας.Ως εκ τούτου συνέχισε, “έχουμε θέσει σχετικό κονδύλι στο τριετές προϋπολογισμό ώστε να γίνει κατορθωτή η επέκταση του δικτύου υδατοπρομήθειας ειδικά” – όπως είπε-“ σ’ αυτές τις περιοχές που έχουν ενταχθεί σε ζώνες ανάπτυξης”.

Αρχαιολογική περιοχή

O κ. Ακουρσιώτης αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Δημοτικού συμβουλίου Πέγειας να αναδείξει την αρχαιολογική περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί.Επεσήμανε επίσης πως θα ληφθεί πρωτοβουλία για να αποσταλούν επιστολές στα αρμόδια τμήματα και στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου – όπως είπε- να αναδειχθούν αυτές οι αρχαιολογικές περιοχές .Όσο για τη Γερόνησο - το νησάκι του Αγίου Γεωργίου- ο κ. Ακουρσιώτης είπε πως γίνονται ανασκαφές από Πανεπιστήμιο της Αμερικής , ενώ έχουν ανακαλυφθεί στο μέρος πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.Είπε μάλιστα πως στο Δήμο της Πέγειας υπάρχουν πολλές φυσικές καλλονές και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις εντάξουμε στον ευρύτερο τουριστικό χάρτη της Κύπρου. Ενδεικτικά ο κ. Ακουρσιώτης αναφέρθηκε στο Φαράγγι του Άβακα στις θαλασσινές σπηλιές, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας , στον εκδρομικό χώρο του δάσους της Πυκνής, στη Βρύση των Πεγειώτισσων και πολλά άλλα τα οποία η Τοπική Αρχή επιθυμεί να ενταχθούν στον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, όπως σημείωσε.

Απολογισμός

Κληθείς να προβεί σε έναν απολογισμό για την χρονιά που μας πέρασε ο κ. Ακουρσιώτης ανέφερε πως η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν η αναμενόμενη.Δυστυχώς είπε, η οικονομική κρίση, δεν μπορούσε να απελευθερώσει τα χέρια της Τοπικής Αρχής έτσι ώστε να εξεύρει όλους αυτούς τους οικονομικούς πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά που έπρεπε.Όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου ο κ. Ακουρσιώτης είπε πως βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Όλα τα δάνεια του Δήμου Πέγειας ανέφερε χαρακτηριστικά , είναι εξυπηρετούμενα προσθέτοντας πως στον τριετές προϋπολογισμό αυξήθηκαν περισσότερο τα έσοδα του Δήμου της Πέγειας λόγω και της παραλίας . Εκτίμησε επίσης πως στο Δ. της Πέγειας κατά την φετινή περίοδο θα αυξηθούν τα έσοδα και από την τέλεση των πολιτικών γάμων.Ο κ. Ακουρσιώτης ερωτηθείς σχετικά είπε πως ο Δήμος Πέγειας έχει χρέος αλλά το πιο χαμηλό χρέος ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια της Πέγειας επανέλαβε είναι εξυπηρετούμενα και σημείωσε πως οι αποπληρωμές των δόσεων γίνονται από την κρατική χορηγία.Είπε επίσης πως με τη συνδρομή όλου του Δημοτικού Συμβουλίου η Τοπική αρχή θα καταφέρει να οδηγήσει το Δήμο Πέγειας στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση των εσόδων του Δήμου .ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα