Μυλωνάς: Δεν αποδίδει τα επιδιωκόμενα η μεγάλη επένδυση στην παιδεία

Δεν αποδίδει τα επιδιωκόμενα η μεγάλη επένδυση στην παιδεία, είπε ο Π. Μυλωνάς

Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, το οποίο αφορά την παιδεία και την εκπαίδευση στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς, κάνοντας μια περιγραφή των συμπερασμάτων της Επιτροπής, όπως προέκυψαν από τις επισκέψεις σε σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως δήλωσε στο περιθώριο εργασιών της Επιτροπής, προκύπτει από τα συμπεράσματα της Επιτροπής

Παιδείας, η οποία επισκέφθηκε πέραν των 300 σχολικών μονάδων, νηπιαγωγεία, δημοτικά, μέση και τεχνική εκπαίδευση και πανεπιστημιακά  ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά, ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι από την πολιτεία και τον φορολογούμενο πολίτη πέραν του 1,4 δισ. τα τελευταία χρόνια, «τα οποία φαίνεται δεν αποδίδουν αυτά που θα θέλαμε να αποδώσουν».

Σημείωσε ότι τα συμπεράσματα τους εστιάζονται σε τέσσερα, πέντε σημεία.

Το πρώτο κομμάτι, είπε ο κ. Μυλωνάς, αφορά την ουσία της παιδείας και της εκπαίδευσης που πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, να εστιάζεται στην ανάγκη να διαμορφωθούν πολίτες χρήσιμοι και παραγωγικοί όταν έρθει η ώρα.

«Δεύτερον είναι η διαδικασία παραγωγής εκπαιδευτικών μέσα από τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα. Τρίτον είναι τα αναλυτικά προγράμματα. Τέταρτο και σημαντικό είναι οι κτιριολογικές εγκαταστάσεις», σημείωσε. «Τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται στη δεκαετία του 90 και του 2000 με τεράστια προβλήματα», επεσήμανε.

«Πέμπτο, είναι η ειδική εκπαίδευση, η οποία αφήνεται στη σπασμωδική ανταπόκριση της πολιτείας στα προβλήματα που προκύπτουν. Έκτο είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αφού τελειώσαμε με την αξιολόγηση των μαθητών και τα τετράμηνα. Ένα θέμα το οποίο χρονίζει», πρόσθεσε.

Είναι, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, και οι κανονισμοί της λειτουργίας της δημοτικής εκπαίδευσης, που ακόμα την περιμένουν, καθώς και τρία, τέσσερα σημεία που απορρέουν από όλα αυτά, που εγκλωβίζουν την εκπαίδευση σε ένα κυκεώνα, το οποίο προκαλεί σε πολλά σχολεία χάος και προβληματική λειτουργία.

«Αφορά τους αλλόγλωσσους μαθητές που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν υπάρχει πολιτική βούληση να επιλύσει ριζικά και οριστικά το θέμα. Και το τελευταίο είναι η παταγώδης αποτυχία του δημόσιου σχολείου σε πολλές περιπτώσεις, όχι πάντα, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και των παιδιών και των γονιών και αυτά είναι συγκεκριμένα σχολεία τα οποία θα μπορούσα να αποκαλέσω και γκετοποιημένα σχολεία», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι για να λύσουν αυτά τα προβλήματα, άποψη του προσωπική, είναι ότι πρέπει να διατεθούν λεφτά εκατομμύρια για να ξεκινήσουν με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια οργάνωση, να επιλύουν σιγά – σιγά και να ανεβαίνουν τα σκαλιά της αξιοπιστίας των δημόσιων σχολείων.

«Αν δεν ξεκινήσουμε από κάπου, αν δεν διαθέσουμε λεφτά δεν πρόκειται να επιλύσουμε τα προβλήματα, απλώς θα κοροϊδεύει το πολιτικό σύστημα το λαό και ο λαός θα αρέσκεται – αυτοί τουλάχιστον που είναι βολεμένοι – να παρακολουθεί, εκφράζοντας τη λύπη και την οργή του πολλές φορές για τα προβλήματα των ειδικών κατηγοριών των παιδιών μας, τα οποία δεν μπορούν να στηριχθούν με τον τρόπο που πρέπει να στηριχθούν, κατά συνέπεια ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για τη νέα Κυβέρνηση», σημείωσε.

Οργανωμένα, συνέχισε ο κ. Μυλωνά, «από την Υπουργό με τη στήριξη της Επιτροπής Παιδείας να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό και τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, πιστεύω».

«Να ξεκινήσουμε οργανωμένα, να παρουσιαστεί ένα σχεδιάγραμμα, οργανόγραμμα, σε βάθος πενταετίας ακόμα και δεκαετίας, επιτέλους αυτό το κράτος να μην ταλαιπωρείται από κομματικές ματαιοδοξίες και σε βάθος δεκαετίας να έχουμε επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Εμείς θα συνδράμουμε όσο μπορούμε ως Επιτροπή Παιδείας στην επίλυση αυτών των προβλημάτων», πρόσθεσε.       

Συνάντηση με Επιτροπή Παιδείας Ελλάδας

---------------

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι μετά από εισήγηση του, θα μεταβούν στην Ελλάδα να συναντήσουν την αντίστοιχη Επιτροπή Παιδείας του ελληνικού Κοινοβουλίου για να συζητήσουν για τις μεταγραφές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Σημείωσε ότι περιμένουν τον καταρτισμό της νέας Επιτροπής της Ελλάδας για να διευθετήσουν τη συνάντηση αυτή.

Ανέφερε, επίσης, πως στην Ελλάδα θα μεταβούν με δικά τους έξοδα οι Βουλευτές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε παρέμβαση του είπε ότι ανοίγει θέμα με το άνοιγμα ξενόγλωσσων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και οι πλείστοι Ελλαδίτες θα φύγουν.

Σημείωσε ότι το 60% με 70% των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου είναι Ελλαδίτες.

«Σημαίνει ότι καταρρέει η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Σημαίνει απώλεια εργασιών», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα