Μουζάλας:Να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για επιστροφή μεταναστών

Την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας για την άμεση επιστροφή μεταναστών σε τουρκικό έδαφος ζήτησε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου όπου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών (JAI).

"Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση", δήλωσε ο υπουργός και επανερχόμενος στο θέμα του κλεισίματος του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου εξήγησε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου

οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες".

Επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ για τις ευχαριστίες του προς τα κράτη που έκλεισαν τα σύνορα, διότι όπως είπε "παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα", τόνισε ότι "οι μεμονωμένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα" , ενώ υπενθύμισε "τις βασικές και ιδρυτικές αρχές της ΕΕ".

"Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς, τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι` αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα", κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης είπε στον Τύπο στις Βρυξέλλες:

"Καλημέρα. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μία Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ευχαριστεί κανείς τα κράτη τα οποία παραβίαζαν τις αποφάσεις της ΕΕ και έκαναν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες τελικά, αντί να οδηγήσουν σε λύση, διόγκωσαν το πρόβλημα. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση (των αποφάσεων) της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής (Φεβρ. 18-19), που προσπαθεί να δώσει μια Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Δυστυχώς οι μεμονωμένες ενέργειες των κρατών του Visegrad και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα. Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη περιμένουμε, την ευθύνη -εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω- και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι μία Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση, είναι μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη σήμερα θα παλέψουμε. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του action plan με την Τουρκία, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών (readmissions) από την Τουρκία και ζητάμε τη δέσμευση των κ-μ στη μετεγκατάσταση (relocation) και στην επανεγκατάσταση (resettlement). Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και διεκδικούμε την ενιαία δράση. Σας ευχαριστώ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα