Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη γιορτάζει την 2η επέτειο του

Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022 από το Ίδρυμα Χαράλαμπος &Έλενα Παττίχη, και γιορτάζει σήμερα την δεύτερη του επέτειο.

Πήρε το όνομα του από τον Τάκη Παττίχη (1927 – 2016), ιδρυτή και «πατέρα» της Κυπριακής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960, το όραμά του ήταν να καθιερώσει την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμάκων εδώ στην Κύπρο. Κάτι το οποίο πέτυχε, και σήμερα η Κύπρος

είναι διεθνές γνωστή για την φαρμακοβιομηχανία της.

Ο Τάκης Παττίχης ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του όσον αφορά την αγάπη του για την τεχνολογία, διατηρώντας πάντα υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και εργαστήρια ελέγχου ποιότητας. Πολλά από τα εκθέματα που κοσμούν σήμερα το Μουσείο προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του και καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010.

Το Μουσείο είναι το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο και φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την παραγωγή φαρμάκων, τα οποία κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες:

Μηχανήματα ΠαραγωγήςΌργανα ΑνάλυσηςΌργανα Ενδιάμεσου ΕλέγχουΌργανα ΖύγισηςΒιβλία, Εγχειρίδια &άλλο Έντυπο Υλικό

Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να εξερευνήσουν την ιστορία της Βιομηχανικής Φαρμακευτικής της Κύπρου και να ανακαλύψουν τη μαγεία πίσω από τη παρασκευή φαρμάκων.

Τα Μηχανήματα Παραγωγής που φιλοξενεί το Μουσείο καλύπτουν την παρασκευή μιας σειράς μορφών δοσολογίας, δηλαδή δισκία, κάψουλες, σιρόπια υγρά, σιρόπια ξηρά, τζελ, κρέμες και αλοιφές. Από φέτος, μαζί με άλλες προσθήκες, εκθέτεται και μια ημι-αυτόματη γραμμή υπόθετων στα πλαίσια του 5-ετούς προγράμματος συνεχούς αναβάθμισης και εμπλουτισμού του Μουσείου.

Στην ενότητα Οργάνων Ανάλυσης, υπάρχουν ζυγαριές, φασματοφωτόμετρα (υπεριωδών ακτινών / ορατού φωτός, υπέρυθρων ακτινών), χρωματογράφοι (ψηλής πίεσης υγρού τύπου και αερίων) και άλλα όργανα μέσα από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πώς παρακολουθείται και ελέγχεται η ποιότητα των φαρμάκων.

Στα Όργανα Ενδιάμεσου Ελέγχου συγκαταλέγονται μικρόμετρα, όργανα μέτρησης της αποσάθρωσης των δισκίων και καψουλών, ελεγκτής σκληρότητας δισκίων και ελεγκτής της ευθρυπτότητας των δισκίων.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην ανάπτυξη Οργάνων Ζύγισης με εκθέματα από 100 και πλέον χρονών μέχρι και την μοντέρνα ηλεκτρονική ζυγαριά.

 

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την εκλεκτή συλλογή  του Μουσείου από σπάνια Βιβλία, Εγχειρίδια και Βιβλία Αναφοράς για τη Βιομηχανική Φαρμακευτική. Αυτό το έντυπο υλικό περιλαμβάνει φαρμακοποιίες που είναι οι επίσημες εκδόσεις που περιέχουν τις προδιαγραφές και τις μεθόδους ανάλυσης των φαρμακευτικών προϊόντων, μια σειρά αναλυτικών περιοδικών, εγχειρίδια, διάφορες εκδόσεις των κανόνων Καλής Παρασκευαστικής Πρακτικής και σχετικών βιβλίων και περιοδικών. Υπάρχουν επίσης αφίσες που απεικονίζουν τις διαδικασίες παρασκευής των διαφόρων μορφών δοσολογίας.

Τα κύρια εκθέματα έχουν περιγραφή στα Ελληνικά και στα Αγγλικά καθώς επίσης και QR code που ανοίγει ειδική ιστοσελίδα με φωτογραφίες και πληροφορίες για το κάθε ένα.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη είναι μια πολιτιστική προσφορά του Ιδρύματος Χαράλαμπος &Έλενας Παττίχη (www.pattihisfoundation.cy) και η είσοδος είναι δωρεάν.

Επίσης κάθε χρόνο το Μουσείο πραγματοποίει εκπαιδευτικές περιηγήσεις για σχολεία, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο. Προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές και φοιτητές που ενδιαφέρονται για την Φαρμακευτική, Χημεία, Βιολογία, Φυσική ή/και Τεχνολογία και Μηχανική να δουν από κοντά πως η θεωρία εφαρμόζεται στον επαγγελματικό τομέα.

Το Μουσείο βρίσκεται στον Χαρουπόμυλο στο παλιό κέντρο της Λεμεσού και είναι ανοικτό 6 μέρες τη βδομάδα, Τρίτη με Κυριακή, εκτός από δημόσιες αργίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.pattichismuseum.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη,mouseio viomichanikis farmakeftikis taki pattichi