Μοσκοβισί:Κάνει λόγο για 16 κρίσιμες ημέρες για μέλλον ΟΝΕ

Μπαίνουμε σε μια περίοδο 16 πολύ κρίσιμων ημερών που θα μας οδηγήσουν στη Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της επόμενης εβδομάδας, επεσήμανε στην καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το 2ο μέρος του Eurogroup (διευρυμένης σύνθεσης), ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος επεσήμανε δύο βασικές αρχές που θεωρεί απαραίτητες για τη συνέχιση των συζητήσεων. Η πρώτη είναι η αρχή της ενότητας και η δεύτερη η αρχή της δημοκρατικής διαχείρισης της ζώνης του Ευρώ. Και μόνο η διενέργεια ενός Eurogroup με τη συμμετοχή

των υπόλοιπων χωρών, αποτελεί για τον Επίτροπο ένδειξη της κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν η διαδικασία λήψης αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ να αποτελεί δικαιολογία και όπλο στα χέρια των λαϊκιστών.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις για το μέλλον της ΟΝΕ μετά το Κολέγιο της Τετάρτης και κατά τον Επίτροπο αυτές θα περιλαμβάνουν σημεία και προβλέψεις για την αναθεώρηση της συνολικής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική και επεξήγησε τους τρόπους με τους οποίους ο μηχανισμός του οποίου προΐσταται εμπλέκεται στον καταμερισμό του γενικού ρίσκου (risk sharing) σε ό,τι αφορά τα γενικότερα οικονομικά μέσω της τραπεζικής ένωσης. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ υπενθύμισε τις συζητήσεις για τη δημιουργία δημοσιονομικής δυνατότητας της ευρωζώνης, εξηγώντας ότι κατά την άποψη του ΕSM δεν χρειάζεται ετήσιος προϋπολογισμός, αλλά μια γραμμή πιστώσεων σταθεροποίησης, όταν αυτό απαιτείται.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, συνοψίζοντας τις συζητήσεις των Υπουργών, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις προγραμματίζονται για τον επόμενο Ιούνιο, αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αργά ή γρήγορα πρέπει να καταλήξουν κάπου “αντί να βάζουν τον ένα οδικό χάρτη πάνω στον άλλον”.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του ESM, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε σε δύο σημεία: τη δυνατότητα του ESM να αποτελέσει την τελική εγγύηση για τις οικονομικές δραστηριότητες του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών (εγγύηση καταθέσεων) και τον μελλοντικό σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης. Σε σχέση με το τελευταίο, ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο ESM και η Κομισιόν θα συντάξουν ένα υπόμνημα κατανόησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα