Μόσχα: Θα εκλάβει οποιαδήποτε απειλή στην Υπερδνειστερία ως επίθεση στη Ρωσία

Το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι θα εκλάβει οποιαδήποτε απειλή εναντίον στρατιωτών και πολιτών στην Υπερδνειστερία στο έδαφος της Μολδαβίας ως επίθεση κατά της Ρωσίας και κάλεσε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Κίεβο να αποφύγουν «νέα τυχοδιωκτικά βήματα».

«Λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης προσωπικού και στρατιωτικών μέσων των ουκρανικών σχηματισμών κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας, της ανάπτυξης πυροβολικού σε θέσεις βολής, καθώς και της πρωτοφανούς

αύξησης πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της αεροπορίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, προειδοποιούμε τις ΗΠΑ, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς μαθητευόμενους να αποφύγουν νέα τυχοδιωκτικά βήματα», αναφέρεται σε ειδική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τασσόμαστε με συνέπεια υπέρ της επίλυσης οποιωνδήποτε ζητημάτων μέσω της πολιτικής-διπλωματικής οδού. Ωστόσο δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολίες, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αντιδράσουν καταλλήλως στην προβοκάτσια του καθεστώτος του Κιέβου, εάν παρ’ όλ’ αυτά αυτή ακολουθήσει και θα εξασφαλίσουν την προστασία των συμπατριωτών μας, του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος, των στρατιωτικών της επιχειρησιακής ομάδας των ρωσικών στρατευμάτων και των στρατιωτικών αποθηκών στον οικισμό Κολμπάσνα στην Υπερδνειστερία», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, που καταλήγει ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες αποτελούν απειλή της ασφάλειάς τους, θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Αργά χθες το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επανήλθε στις προειδοποιήσεις του υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς του Κιέβου επιτάχυνε την προετοιμασία εισβολής στην Υπερδνειστερία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» και ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση «θα διεξαχθεί ως απάντηση σε δήθεν επίθεση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Υπερδνειστερίας». Σε προηγούμενη μάλιστα ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιαζόταν να φορέσουν ρωσικές στρατιωτικές σχολές Ουκρανοί στρατιώτες, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η «προβοκάτσια». Κατά τους Ρώσους στρατιωτικούς έχει αυξηθεί αισθητά η συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων και οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή, όπου «το ρωσικό ειρηνευτικό σώματα έχει αναπτυχθεί νομίμως», γι’ αυτό και εφόσον υπάρξει απειλή εναντίον του «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αντιδράσουν στην προετοιμαζόμενη προβοκάτσια της ουκρανικής πλευράς».

Με τη σειρά του το Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις ενέργειες και τις αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν στην περιοχή, καθώς και στο έδαφος, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Τιράσπολ. Επισημαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απευθείας απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, που αναπαράγει το σχετικό δελτίο Τύπου του μολδαβικού υπουργείου.

Η μολδαβική πλευρά μάλιστα επισημαίνει ότι «οι δυνάμεις του εθνικού στρατού [σ.σ. της Μολδαβίας] που συμμετέχουν στην Κοινή Ειρηνευτική Δύναμη στη διαχωριστική γραμμή ασφαλείας της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας εργάζονται υπό κανονικές συνθήκες» και σε περίπτωση, που «υπάρξει κίνδυνος θα ενημερώσει την κοινή γνώμη».

Η Υπερδνειστερία είναι ένα ακόμη μη αναγνωρισμένο διεθνώς κρατίδιο, υπόλειμμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης με έκταση περίπου 4160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ανακήρυξε την «ανεξαρτησία» του στις 2 Σεπτεμβρίου 1990 και έχει ντε φάκτο αποσχιστεί από τη Μολδαβία μετά από πεντάμηνη ένοπλη σύρραξη το 1992. Έχει πληθυσμό περίπου 470 χιλιάδες εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν ρωσικά έγγραφα και είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Διαβάστε ακόμη: Βελιγράδι: Πορεία υπέρ της Ουκρανίας και κατά του πολέμου

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόσχα, Υπερδνειστερία, Ρωσία,moscha, yperdneisteria, rosia