Μοντέλο για όλες τις τσέπες

Πρόταση νόμου για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας καταθέτει σήμερα το ΔΗΚΟ
Δύσκολα θα ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής τα νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία

Ρελάνς του ΔΗΚΟ στη χθεσινή πρόταση του ΔΗΣΥ για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταθέσει τη δική του πρόταση νόμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΔΗΚΟ, που μίλησαν στη «Σημερινή», η πρότασή τους περιλαμβάνει κλιμακωτή φορολόγηση με μικρότερη διαφορά συντελεστών και παράλληλα προνοεί ένα αρχικό ποσό αφορολόγητο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, το οποίο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σήμερα, προβλέπεται να μη φορολογούνται κατοικίες, η αξία των οποίων κινείται από €100.000 μέχρι €150.000.

Απ' εκεί και πέρα έχουν ετοιμαστεί τρεις φορολογικές κλίμακες.
· Από €150.000 - €500.000 η φορολόγηση να είναι 0,4%
· Από €500.000 - €1.000.000 η φορολόγηση να είναι 0,5%
· Πάνω από €1.000.000 η φορολόγηση να είναι 0,6%

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου του ΔΗΣΥ, κύκλοι του κόμματος ανέφεραν ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δεν προνοεί κάποια μείωση, καθώς συνδέει το ποσοστό μείωσης με την έγκαιρη καταβολή, κάτι που βρίσκει αντίθετο το ΔΗΚΟ, το οποίο έχει ως στόχο ο πολίτης τον Σεπτέμβριο να πληρώσει μικρότερο φόρο.

Πάει διακοπές… η Δημόσια Υπηρεσία
Και αν το νομοσχέδιο για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας φαίνεται πως θα υπερψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε κλείνει η Βουλή για το καλοκαίρι, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΔΗΚΟ, «μπροστά μας έχουμε μία εβδομάδα για να μπορέσουν να πάνε τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια. Ωστόσο τα νομοσχέδια της δημόσιας υπηρεσίας έφεραν τους κανονισμούς και στη συνέχεια τους απέσυραν. Από τα 7 νομοσχέδια πλήρη είναι μόνο δύο, το νομοσχέδιο για την εναλλαξιμότητα και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα».

Ζητώ συζήτηση στο κόμμα
Ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και στελέχη που θέλουν τα παραπάνω θέματα να συζητηθούν και ενδοκομματικά πριν παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Με επιστολή του, ημερομηνίας 5 Ιουλίου, προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Επαρχιακός Λευκωσίας και πρώτος αναπληρωματικός με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, Αλέκος Τρυφωνίδης, ζητά όπως οριστεί έκτακτη ειδική συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με θέμα τα νομοσχέδια, που αφορούν α) Τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και β) τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνίδη, «για τα συγκεκριμένα θέματα δεν έχει καμία εξουσία η κοινοβουλευτική ομάδα να παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Για τα σοβαρά θέματα γίνεται συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο ή ακόμη και από την Κεντρική Επιτροπή. Το όργανο που βγάζει τις πολιτικές αποφάσεις του κινήματος είναι το εκτελεστικό γραφείο, στο οποίο είναι μέλη οι βουλευτές».

«Αυτά τα νομοσχέδια», τόνισε στη «Σημερινή», «είναι σοβαρά τόσο όσον αφορά την ουσία αλλά και τους πολίτες που αγγίζουν. Με βάση τις προεκλογικές μας διακηρύξεις πρέπει να προστατεύσουμε όσον αφορά την ακίνητη περιουσία τα χαμηλά στρώματα και παράλληλα να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη. Το ΦΠΑ 19% σκοτώνει την ανάπτυξη. Παράλληλα χρειαζόμαστε ευέλικτη κυβερνητική μηχανή, ώστε να εξυπηρετεί σύντομα τους πολίτες και να βοηθά στο επιχειρείν».

Keywords
Τυχαία Θέματα