Μογκερίνι προς Τουρκία: Σεβαστείτε το σύνταγμα της χώρας

Nα μην προβεί σε ενέργειες που θα βλάψουν τη συνταγματική τάξη μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα, προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Ήμασταν οι πρώτοι ... κατά τη διάρκεια εκείνης της τραγικής νύχτας που είπαμε ότι τα νόμιμα θεσμικά όργανα θα πρέπει να προστατευθούν, "είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον

Κέρι.

"Είμαστε εμείς που σήμερα λέμε ότι το κράτος δικαίου πρέπει προστατευθεί στη χώρα », δήλωσε στις Βρυξέλλες. “Δεν υπάρχει δικαιολογία για οποιαδήποτε ενέργεια που θα απομακρύνει τη χώρα απ` αυτό”, είπε.

«Οι δημοκρατικοί και νόμιμοι θεσμοί έπρεπε να προστατευθούν. Σήμερα, θα πούμε, μαζί με τους υπουργούς ότι αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι το κράτος δικαίου και το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών δεν μετράει. ""Αντίθετα, θα πρέπει να προστατευθεί για χάρη της ίδιας της χώρας . Γι `αυτό θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. "

Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Διαπραγματεύσεων Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι έχει την εντύπωση ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει τους καταλόγους με εκείνους που θα συλλαμβάνονταν, όπως είναι οι δικαστές, ακόμη και πριν από το πραξικόπημα.

«Φαίνεται τουλάχιστον σαν κάτι να είχε προετοιμαστεί. Οι λίστες είναι διαθέσιμες, πράγμα που δείχνει ότι είχαν προετοιμαστεί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο στάδιο », είπε ο Χαν.« Είμαι πολύ ανήσυχος. Είναι ακριβώς ό, τι φοβόμασταν. "

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συλλήψεις των δικαστών αλλά και για την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τους συνομώτες.

“Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ”, είπε. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο από μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, πρόσθεσε.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής, όπως έκανε η Τουρκία το 2004 πριν από την έναρξη των επίσημων ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνομιλιών για την ένταξη ενός κράτους στην ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια στρατιωτική δικτατορία, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πολιτικό σύστημα το οποίο θα απομακρύνεται από τη δημοκρατία ... Το κράτος δικαίου πρέπει να επικρατήσει...”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα