Μογκερίνι: Η Βρετανία θα χάσει περισσότερο από ό,τι η ΕΕ

Η Βρετανία, μετά την έξοδό της από την ΕΕ, θα χάσει περισσότερα απ' ό,τι θα χάσει η Ένωση, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποίησε στα τέλη Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ για έξοδο από την ένωση, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια, ενώ οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θα είναι δύσκολες.

«Για μένα, όλα τα μέλη της ΕΕ είναι εξίσου σημαντικά, διότι ένα κράτος-μέλος μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο σε κάποιες

πολιτικές από άλλο. Αλλά πιστεύω ότι οι Βρετανοί φίλοι μας θα χάσουν περισσότερο απ' ό,τι θα χάσουμε εμείς», δήλωσε η κ. Μογκερίνι, μιλώντας σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Τσινγκχούα στο Πεκίνο.

Όπως ανέφερε, είναι σαφές στις συνθήκες της ΕΕ ότι η διαδικασία θα πάρει δύο χρόνια. «Μόνο δύο χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που ήταν το Μάρτιο φέτος. Αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η ίδια δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν συντομότερα.

Αν και μετά το brexit η ΕΕ θα χάσει το ένα έκτο της οικονομικής της παραγωγής, η κ. Μογκερίνι είπε πως «ακόμη και μετά το brexit, η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι η πρώτη αγορά στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο».

«Βλέπω όλους τους εταίρους μας, αυτούς τους τελευταίους μήνες, να μας λένε ότι η ΕΕ είναι σημαντική και αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω και εδώ στην Κίνα, ότι η ΕΕ είναι ένας αναπόσπαστος εταίρος στον κόσμο σήμερα», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα