Μνημόσυνο στην Αθήνα για τους πεσόντες του 1974

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο τελέστηκε την Κυριακή το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην Αθήνα.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα,

Κυριάκος Κενεβέζος, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στα «σαράντα και ένα χρόνια που συμπληρώνονται, φέτος, από το άφρον πραξικόπημα και τη βάρβαρη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».

Μίλησε για «μια εφιαλτική ανατροπή της ζωής μας που συνοψίζεται μέσα σε λίγες λέξεις οι οποίες σημαδεύουν και καθορίζουν, έκτοτε, τη σκέψη, την ψυχή και την καθημερινότητά μας: πεσόντες, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, έποικοι. Λέξεις με αριθμητικούς προσδιορισμούς αντιστρόφως ανάλογους της μικρής μας πατρίδας».

Σήμερα, 41 χρόνια μετά, η κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη – είπε - “να αξιοποιήσει το όποιο θετικό κλίμα και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας”.

Τόνισε ότι η συμφωνία πρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει συμβάλει στη διαμόρφωση «ενός βελτιωμένου περιβάλλοντος διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά βεβαίως όλα κρίνονται και δοκιμάζονται στο τραπέζι των συνομιλιών».

«Οι νέες αυτές εξελίξεις καθιστούν την ευθύνη της Τουρκίας για συμβολή στην επιτυχία των συνομιλιών ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οφείλει να αποδείξει έμπρακτα, πλέον, τις κατά καιρούς διακηρύξεις της για διάθεση επίλυσης του Κυπριακού, τερματίζοντας την κατοχή και την παρουσία των Τούρκων εποίκων στο νησί», υπογράμμισε ο Πρέσβης της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην «κοινή πορεία» Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Κενεβέζος τόνισε ότι «όλοι οι Πανέλληνες» αποστέλλουν το «ηχηρό και καθαρό μήνυμα» ότι: «Ενωμένοι μπορούμε, ακόμα και εν τω μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης και των πολλών συνεπακόλουθων δυσχερειών, να αποδίδουμε, σε άρρηκτη ενότητα, συμπαράταξη και συμπόρευση, τη σημασία που αρμόζει στα μείζονα εθνικά μας θέματα, γνωρίζοντας ότι η επίλυσή τους και η εθνική δικαίωση αποτελούν και παραμένουν, πάντοτε, προτεραιότητα για τον απανταχού Ελληνισμό».

Μετά την ολοκλήρωση του Μνημοσύνου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή όλων των κυπριακών παροικιακών οργανώσεων στην Αθήνα, οι παριστάμενοι μετέβησαν στη Πλατεία Συντάγματος όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα