Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-Αρμενίας για θέματα Διασποράς

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας για θέματα Διασποράς, υπέγραψαν στο Γερεβάν, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Διασποράς της Δημοκρατίας της Αρμενίας Hranush Hakobyan.

Ο κ. Φωτίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Γερεβάν στις 19-20 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας.

Ο Επίτροπος

Προεδρίας και η Υπουργός Διασποράς της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εξέφρασαν, μετά την υπογραφή του Μνημονίου, την κοινή βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα διασποράς.

Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ιστορικούς αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών και στα θέματα Διασποράς και των οργανώσεων των αποδήμων Κύπρου και Αρμενίας, και αναφέρθηκε στη θέσπιση μηχανισμών διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών επί των θεμάτων αυτών, καθώς και στη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων με τη συμμετοχή της νεολαίας της διασποράς.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας σε θέματα διασποράς μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης αυτού του επιτυχημένου μοντέλου και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Εισηγήθηκε, εξάλλου, την επέκταση της συνεργασίας στα θέματα διασποράς και σε τριμερές επίπεδο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, ο κ. Φωτίου έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Karen Karapetyan.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε σειρά διμερών θεμάτων όσον αφορά στη διασπορά. Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Αρμένιο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνάντηση, ο κ. Φωτίου επισήμανε επίσης ότι οι Αρμένιοι στην Κύπρο αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η Αρμενία θα πρέπει να θεωρεί την Κύπρο ως τον πιο θερμό υποστηρικτή και πρεσβευτή της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις σταθερές θέσεις αρχών της Αρμενίας στο Κυπριακό και τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Ara Babloyan, κατά την οποία χαιρέτισαν την αυξανόμενη πολιτική συνεργασία και τους διαρκώς στενότερους και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ένα από τα πρώτα Κοινοβούλια που υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1975 και τον Απρίλιο του 2015 αποφάσισε ομόφωνα την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι μέσα από αυτή τη νέα συνεργασία σε θέματα διασποράς, ενθαρρύνεται η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων της παγκόσμιας διασποράς των δύο κρατών και διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των κρατών σε θέματα διασποράς.

Κατά την παραμονή του στην Αρμενία, ο Επίτροπος Προεδρίας επισκέφθηκε το Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου κατέθεσε στεφάνι, καθώς και το Μουσείο-Ινστιτούτο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα