Ορθορεξία - Η έντονη μάχη για το υγεινό δεν είναι υγιεινή!

Η ορθορεξία είναι μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τα διαγνωστικά εγχειρίδια. Ωστόσο αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Η βρετανική εφημερίδα guardian.com παρουσιάζει στη διαδικτυακή της έκδοση, την περίπτωση ενός κοριτσιού που περίεγραψε τα βιώματά της.

Η Πρινς διαγνώστηκε σε παιδική ηλικία, ως δυσανεκτική στη σόγια και τα διάφορα προιόντα της. Από παιδική ηλικία είχε υποβληθεί από τους ειδικούς σε ένα συγκεκριμένο

διατροφολόγιο που της επέτρεπε μια πλήρως υγιεινή διατροφή αποτελούμενη από προιόντα ολικής αλέσεως και άλλα προιόντα όπως φρούτα, φυστικοβούτυρο κλπ.

Μεγαλώνοντας η Πρινς έγινε μια πιστή οπαδός της καλής και υγιεινής διατροφής αποκλείοντας εντελώς από το διατροφολόγιο της οτιδήποτε σχετιζόταν με λιπαρά και ζάχαρη.

Εντάχθηκε στις ομάδες του σχολείου της και ήταν πρώτη στο στίβο, στην ποδηλασία. Εκτός από τις πρωτιές παρέμενε υπερβολικά πιστή στην εκγύμναση του σώματός της γυμνάζοντας το κορμί της για ατελειώτες ώρες επί καθημερινής βάσεως.

Τελειώνοντας το λύκειο η Πρινς διπλασίασε τις ώρες εκγύμνασης που αφιέρωνε, καθώς και αυστηριοποίησε ακόμα περισσότερο τις διατροφικές τις συνήθειες. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε σε personal trainer ούτως ώστε να αποκτήσει το τέλειο κορμί μέσω προγραμμάτων body-building.

Κατέληξε όπως η ίδια λέει, να ζει σε ένα σκηνικό καθημερινού άγχους. Να μη φάει κάτι που ήταν εκτός των διατροφικών επιβολών υγιεινής, να μην παραλείψει να εκγυμναστεί...

Εμπόδια έβρισκε και στις σχέσεις τις με το αντίθετο φύλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν πως σε κάθε πρώτο ραντεβού σε κάποιο εστιατόριο πίεζε τον εαυτό της με το ζόρι να φάει ένα κομμάτι πίτσα ή μια πολύ μικρή μερίδα φαγητού που είχε λιπαρά, ένιωθε απαίσια μετέπειτα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην αφήνει το αγόρι να τη φιλήσει ή να την πλησιάσει αφού κατά τη γνώμη της είχε πράξει τόσο μεγάλο ατόπημα που δεν άξιζε να προχωρήσει με το αντίθετο φύλο.

Αυτή η συμπεριφορά της, την προβλημάτισε αφού εσωτερικά δεν ήταν ευτυχισμένη ποτέ. Γι' αυτό το λόγο απευθύνθηκε σε ειδικό ψυχολόγο και τώρα έχει μπει σε διαδικασία διατροφικής αποκατάστασης.

Περιπτώσεις σαν και αυτή, μας υπενθυμίζουν πως το πολυτιμότερο σε ζητήματα διατροφικών συνηθειών είναι η επικράτηση του μέτρου και κατάργηση των υπερβολών.

Πηγή - theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα