ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ημέρας κατά της θανατικής ποινής, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνουν την έντονη και ανεπιφύλακτη αντίθεσή τους στη θανατική ποινή, σε κάθε περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα σε χώρες που σκέφτονται να επαναφέρουν ή δεν έχουν ακόμα καταργήσει τη θανατική ποινή. Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι θανατική ποινή και ιδιότητα μέλους σε ΕΕ και Συμβούλιο της ΕΕ, δεν συμβιβάζονται.

Η θανατική ποινή, αναφέρουν, είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση,

δεν έχει αποδεδειγμένο αποτρεπτικό αποτέλεσμα και καθιστά τη δικαστική πλάνη μη αναστρέψιμη και μοιραία.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί ένα ξεχωριστό επίτευγμα της Ευρώπης, καθώς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης την έχουν καταργήσει.

"Η νομική ή στην πράξη κατάργηση της θανατικής ποινής, αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η απόλυτη απαγόρευση της θανατικής ποινής, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, έχει εγγραφεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημειώνουν οι δύο θεσμοί, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα -μεταξύ άλλων- και στην Άγκυρα.

"Η επαναφορά της θανατικής ποινής από οποιοδήποτε κράτος μέλος, θα ήταν αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αξίες και τις υποχρεώσεις που διέπουν τους δύο οργανισμούς", αναφέρουν.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύουν τη θανατική ποινή. Καλούν μετ` επιτάσεως τη Λευκορωσία, τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή, να θεσπίσει μορατόριουμ ως ένα αποφασιστικό βήμα για την προσέγγιση της χώρας προς τα πανευρωπαϊκά νομικά πρότυπα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνουν την ισχυρή έκκλησή τους προς όλες τις χώρες του κόσμου που εξακολουθούν να εκτελούν τη θανατική ποινή, να καθιερώσουν χωρίς καθυστέρηση μορατόριουμ για τις εκτελέσεις, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, και να μετατρέψουν τις θανατικές ποινές που απομένουν σε ποινές φυλάκισης.

"Όλες αυτές οι χώρες, εξακολουθούν, σε κάθε περίπτωση, να δεσμεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει ως εκ τούτου να απέχουν, μεταξύ άλλων, από εκτελέσεις θανατικής ποινής επί ανηλίκων, επί ατόμων με ψυχικές ασθένειες ή διανοητικές αναπηρίες ή σε άλλες περιπτώσεις πλην των πλέον σοβαρών εγκλημάτων (ιδίως, δεν θα πρέπει να εκτελούνται πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα ή εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών)", αναφέρουν οι δύο θεσμοί και συμπληρώνουν ότι "επίσης, καμία εκτέλεση δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς κοινοποίηση των κατάλληλων πληροφοριών στους πλησιέστερους συγγενείς και τους δικηγόρους".

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζουν την παγκόσμια τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία έχει ήδη επιφέρει τη νομική ή στην πράξη κατάργηση της θανατικής ποινής σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών του κόσμου. Η παρούσα δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αξιοποιηθεί για να μεταπεισθούν όλες οι εναπομένουσες χώρες που εξακολουθούν να εκτελούν τη θανατική ποινή.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να στηρίζουν την παγκόσμια τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής. Θα χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την επιβολή και εκτέλεση της θανατικής ποινής, καταλήγει η κοινή δήλωση των δύο θεσμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα