Μήνυμα κατά του ψευδοκράτους με πικετοφορία στο Λονδίνο

Με δυναμική παρουσία μελών της παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως φοιτητών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην πλατεία Belgrave του Λονδίνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 34 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Ο Χρίστος Καραολής, Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. που διοργάνωσε την πικετοφορία, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, την Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Μιχαηλίδου και τον Πρόεδρο της ΕΦΕΚ στη Βρετανία Νικόλα Σπύρου άφησαν επιστολή διαμαρτυρίας στην

τουρκική πρεσβεία.

Η επιστολή καλούσε την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα «στο όνομα της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ώστε να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου και να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Τονιζόταν παράλληλα η ανάγκη κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο κ. Καραολής συνέταξε επιστολή και προς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισημαίνοντας τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα κατεχόμενα. «Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνησή μας (στη Βρετανία) να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να τονίσει στην Τουρκία πως ενέργειες σχεδιασμένες να εμποδίσουν τις προοπτικές συνέχισης των προσπαθειών για μία συνολική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σταματήσουν».

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. τονίζει ότι η παράνομη μονομερής ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων από τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την τότε Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ προς τον Πρόεδρο Εβρέν το 1983.

Από το σημείο της πικετοφορίας ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ανατρέψει την κληρονομιά της κατοχής στην Κύπρο και να συνεισφέρει με τρόπο θετικό προς μία επανενωμένη νήσο προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα