Μικρές ελπίδες για ανάπτυξη της Ιαπωνικής οικονομίας

Μικρότερη συρρίκνωση από την αναμενόμενη κατέγραψε το Δ' τρίμηνο του 2015 η Ιαπωνία.

Μικρότερη συρρίκνωση από την αναμενόμενη παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2015 η οικονομία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, καθώς αυξήθηκαν οι εταιρικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές για το τρέχον έτος παραμένουν απογοητευτικές.

Το ιαπωνικό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3%, την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου,

αποτέλεσμα που δεν είναι τόσο κακό, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση για συρρίκνωση 0,4%.

Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% το 2015, έναντι προγενέστερης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,4%.

Ωστόσο, η μικρή διαφοροποίηση της ανάπτυξης, από την αναμενόμενη, προσφέρει λίγες ελπίδες στον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να θέσει την οικονομία σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Τα αδύναμα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας για στήριξη της οικονομίας, κατά τη συνεδρία της την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το πρόγραμμα ανάπτυξης να μην βοηθά και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να καταβάλλει προσπάθειες να αυξήσει στο 2% τον πληθωρισμό, ο Πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα αυξήσει εκ νέου τον φόρο κατανάλωσης τον επόμενο χρόνο.

Η αύξηση θεωρείται ζωτικής σημασίας για να χαλιναγωγήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, αλλά θα μπορούσε να πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και να βλάψει την ήδη εύθραυστη ιαπωνική οικονομία. Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης το 2014 είχε ωθήσει την Ιαπωνία σε μια σύντομη ύφεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα