Μιανμάρ: Η κυβέρνηση θα ερευνήσει τις διώξεις κατά Ροχίνγκια

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να γίνονται διώξεις εις βάρος τους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες 50.000 Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ

που ξεκίνησε σε απάντηση στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 9 Οκτωβρίου εναντίον αστυνομικών τμημάτων από ενόπλους στην επαρχία Ραχίν.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν τις κακοποιήσεις στις οποίες υποβάλλονται από τον στρατό της Μιανμάρ: ομαδικοί βιασμοί, φόνοι, βασανιστήρια. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση της χώρας απέρριπτε τους ισχυρισμούς αυτούς απαντώντας ότι η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο» και ζητώντας ακόμη και από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να τροφοδοτεί «αισθήματα μνησικακίας».

Για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Μιανμάρ αλλάζει ρητορική.Οι αρχές της χώρας δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα «κατά των αστυνομικών που φέρονται να χτύπησαν τους χωρικούς στη διάρκεια επιχείρησης αποναρκοθέτησης στις 5 Νοεμβρίου στο χωριό Κοτανκάουκ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης που μεταδόθηκε από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Στο βίντεο που έχει διαρρεύσει φαίνονται αστυνομικοί να χτυπούν έναν νεαρό άνδρα, τον οποίο έχουν αναγκάσει να γονατίσει στο χώμα μαζί με δεκάδες άλλους χωρικούς με τα χέρια στο κεφάλι. Στη συνέχεια τρεις ένστολοι αστυνομικοί χτυπούν με ένα γκλομπ έναν από τους άνδρες και κατόπιν τον κλωτσούν στο πρόσωπο.

Από τον Οκτώβριο δεκάδες βίντεο έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως τα μέσα ενημέρωσης και οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή και οι πληροφορίες για την κατάσταση στην επαρχία Ραχίν είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένες και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από 12 βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης απηύθυναν επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να επέμβει προκειμένου να σταματήσει «αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, η εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είχε χαρακτηρίσει τον Δεκέμβριο την αντίδραση της κυβέρνησης της Μιανμάρ μπροστά στις καταγγελίες των Ροχίνγκια «απερίσκεπτη, αντιπαραγωγική και αναίσθητη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση της κυβέρνησης στις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας είναι «ένα μάθημα για το πώς μπορεί να επιδεινώνεται η κατάσταση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ είχε κάνει λόγο τον Νοέμβριο για «γενοκτονία» των Ροχίνγκια και είχε ζητήσει από την πρωθυπουργό της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι να δράσει.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα