Μέτρα βελτίωσης απονομής δικαιοσύνης από Υπ.Διακαιοσύνης

Τις εκκρεμότητες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί όσον αφορά τη βελτίωση του χρόνου για την απονομή δικαιοσύνης αξιολόγησαν σήμερα ο Ιωνάς Νικολάου μαζί με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο των τακτικών τους συναντήσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως έχουν γίνει αλλαγές όσον αφορά την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των δικαστών, ώστε να γίνεται μια καλύτερη διαχείριση του χρόνου των δικαστών και έγιναν τροποποιήσεις

στους διαδικαστικούς κανονισμούς των δικαστηρίων ούτως ώστε αστικές υποθέσεις να εκδικάζονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού θα γίνεται μια σωστή διαχείριση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων αυτών από τους δικαστές.

Επιπλέον ο κ.Υπουργός δήλωσε πως συγκεκριμενοποιήθηκαν οι διαδικασίες για επίλυση μικρών διαφορών – μέχρι το ποσό των 3,000 ευρώ και παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις και έχουν γίνει αλλαγές που σχετίζονται την καταχώριση και προώθηση συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως είναι οι υποθέσεις των αξιογράφων, κατά τρόπο ώστε αυτές να εκδικαστούν σε επιτρεπτό χρόνο.

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα τα οποία έχει αποφασιστεί να ληφθούν, όπως είναι η σύσταση ενός δικαστηρίου επίλυσης εμπορικών διαφορών στα πρότυπα των διεθνών εμπορικών δικαστηρίων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου, δήλωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης των εξωδίκων ρυθμίσεων, ώστε ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων να αποφορτίσουν τα ποινικά δικαστήρια, αναφερόμενος σε υποθέσεις που σχετίζονται με την ηχορύπανση, την έκδοση άδειας κέντρων αναψυχής, την έκδοση άδειας πώλησης ποτών.

Έγινε ανασκόπηση σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την καταχώρηση εφέσεων σε ενδιάμεσες αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια, «γιατί δυστυχώς σήμερα, όπως λειτουργεί το σύστημα, μπορούν να καταχωρηθούν εφέσεις για όποια ενδιάμεση απόφαση εκδίδεται από το δικαστήριο και αυτό, πέραν του ότι προκαλεί μια πρόσθετη καθυστέρηση στην προώθηση των υποθέσεων, αποτελεί μια επιπρόσθετη διαδικασία την οποία επωμίζονται τα δευτεροβάθμια δικαστήρια στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των αναγκών που αφορούν το Διοικητικό Δικαστήριο, ο κ. Νικολάου είπε ότι γίνεται μια αξιολόγηση των αναγκών όλων των δικαστηρίων σε σχέση με το προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε και προχωρά η λειτουργία ενός τμήματος στα δικαστήρια για την εκπαίδευση των δικαστών και των δικηγόρων, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα συσταθεί μια τεχνοκρατική επιτροπή – στην οποία θα μετέχουν δύο δικαστές και ένας λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι η επιτροπή θα έρθει σε επικοινωνία με την αντίστοιχη επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδας για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης δικαστών του διοικητικού δικαστηρίου από δικαστές στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη του Ανωτάτου για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί , αναφορικά με τη βελτίωση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ αυτών είναι και το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σημείωσε, αναφέροντας ότι έχει ολοκληρωθεί από πλευράς του Επαρχιακού Δικαστηρίου η υποβολή των αναγκών προς τα Δημόσια Έργα, τα οποία αναμένεται τώρα να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και χαρτογράφηση τους, ώστε να ετοιμαστούν τα σχέδια του νέου κτηρίου και να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό για τα αρχιτεκτονικά σχέδιά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα